ΑΧΑΪΑ: “Βυσσινόκηπος”, σήμερα, από τη Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων Αιγίου

Το αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ “Βυσσινόκηπος” παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων, για τρία τριήμερα και με πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.

Η θεατρική ομάδα αυτή τη φορά καταπιάνεται με ένα έργο που έχει σημαδέψει το παγκόσμιο θέατρο, καθώς αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται και της ζωής που αλλάζει, χωρίς να υπολογίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα και πάθη, παραμένοντας σύγχρονο και “φρέσκο” κι ας γράφτηκε το 1903.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Λιουμπόβ Ρανιέφσκι επιστρέφει στο σπίτι της από το Παρίσι μετά από απουσία 5 ετών, συντετριμένη από έναν έρωτα και καταχρεωμένη. Το σπίτι της με τον τεράστιο Βυσσινόκηπό του είναι υποθηκευμένα κι εκείνη μοιάζει ανίκανη να τα σώσει από το ξεπούλημα. Αντιδρά πολύ ανθρώπινα: με δράμα, αναμνήσεις, απάθεια, αφέλεια, άρνηση και υπερβολές. Στην ουσία απλώς παρακολουθεί τον κόσμο της να χάνεται.

Έχει φέρει μαζί της την κόρη της την Άνια και τη Σαρλότα την ιδιόρρυθμη γκουβερνάντα. Στο σπίτι θα συναντήσει τον Γκάγεφ, τον φλύαρο και φιλάρεσκο αδελφό της. Τον Λοπάχιν, τον γιό του κολίγου που είναι πλέον έμπορος με πολλά λεφτά, ο μόνος που αντιλαμβάνεται την εποχή που αλλάζει και της δίνει συμβουλές σωτηρίας που εκείνη δεν ακούει. Τη Βάρια την ψυχοκόρη της, τον Τροφίμωφ, τον αιώνιο φοιτητή, ίνδαλμα της μικρής Άνια, γεμάτον επαναστατικές ιδέες. Τον Επιχόντωφ τον λογιστή που θέλει τόσο πολύ να παντρευτεί την υπηρέτρια Ντουνιάσα που αγαπάει τον Γιάσα τον υπερόπτη υπηρέτη, τον Πίστσικ τον κτηματία που αναζητεί διαρκώς λίγα δανεικά, και τον αιωνόβιο Φιρς που απομένει με τη μοναξιά του.

Αυτό το πλήθος, αφέντες και υπηρέτες, περιφέρεται μέσα και γύρω από το σπίτι για έξι μήνες. Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Όλοι θέλουν κάτι ή κάποιον που δεν έχουν, όλοι ανίκανοι να κάνουν κάτι δραστικό για να σωθούν. Στο τέλος όλα και όλοι θα έχουν αλλάξει, και το μόνο που θα ακούγεται, ο χτύπος από ένα τσεκούρι πάνω σε δέντρο.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τα τριήμερα 9-10-11, 16-17-18 και 23-24-25 Φεβρουαρίου, στο “Πολύκεντρο” στην παραλία Αιγίου (δίπλα στο ΤΕΙ), με ώρα έναρξης 9 μ.μ..