Σοβαρή κρίση στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας για τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας με τον Μακρόν να υψώνει τη φωνή του απέναντι στη Ρώμη και τα γαλλικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η χθεσινή κίνηση του Παρισιού να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στην Ιταλία, αντανακλά τη μεγαλύτερη κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, την περασμένη Τρίτη με ηγετικά μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», ερέθισε την κυβέρνηση Μακρόν καθώς οι ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κίτρινου κινήματος» που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το «κίτρινο» κίνημα διαδηλώνει στους δρόμους της Γαλλίας εδώ και τρεις μήνες κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έσπευσε να πάρει το μέρος του Μακρόν και να ταχθεί κατά της κίνησης του Ντι Μάιο.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξαπέλυσε επίθεση στην ιταλική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι εδώ και μήνες δέχεται επίθεση.«Εδώ και αρκετούς μήνες η Γαλλία έχει αποτελέσει στόχο επανειλημμένων κατηγοριών, αβάσιμων επιθέσεων και εξωφρενικών δηλώσεων, τις οποίες είναι ο καθένας να γνωρίζει»….«Ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας θα μπορούσε σίγουρα να αποφύγει αυτή την επίσκεψη και τη συνάντηση με αυτούς που πετούν μολότοφ στην αστυνομία και καίνε τα καταστήματα. Όλα αυτά τα κάνουν μόνο για να μπορέσουν να σχηματίσουν μια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι πράγματι πολύ λυπηρό, θα έλεγα άθλιο, καθώς οι Ιταλοί είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα. Η Γαλλία έχει να διαχειριστεί τις δικές τις ευθύνες, αλλά εμείς ρισκάρουμε να οδηγηθούμε σε λανθασμένο δρόμο λόγω των ιδιοτροπιών ενός άπειρου υπουργού.