ΠΑΤΡΑ: Κύκλος δωρεάν και ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων – Αύριο στο Καφέ «Γέφυρες»

Το Navarino Environmental Observatory (NEO, navarinoneo.gr) και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΦΑΠ2, atmosphere-upatras.gr) ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Καφέ «Γέφυρες» (cafegefyres.gr) και προσφέρoυν έναν κύκλο δωρεάν και ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων με τίτλο «café-NEO»

Το «café-NEO» είναι ένα «καφέ της επιστήμης». Τα «καφέ της επιστήμης» είναι τόποι συνάντησης όπου πίνοντας μία κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, όλοι μπορούν να ενημερωθούν σε άμεση, κατανοητή γλώσσα σχετικά με τα τελευταία νέα στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία. Τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η είσοδος στο «café-NEO» είναι ελεύθερη και ανοικτή στον κάθε ενδιαφερόμενο, με μόνη υποχρέωση να πληρώσει αυτός το καφέ ή το ποτό του.

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα που αφορούν σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών των πολιτών.

Το θέμα συζήτησης στο café-NEO του Φεβρουαρίου έχει τον τίτλο:

 

 

 

“Ανασκάπτοντας” τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες με ήχους

 

 

 

Το  «café-NEO»  θα  πραγματοποιηθεί  το  Σάββατο  9/2,  στις  7μμ,  στο  καφέ  «Γέφυρες»,

 

Πατρέως 86.

 

Προσκεκλημένος εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής και

 

Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Θα  συζητηθεί  η  γνώση  μας  για  τον  εντοπισμό,  την  αποτύπωση,  την  προστασία  και  την ανάδειξη των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών θέσεων της χώρας, μέσα από ερωτήματα όπως:

  • Πως με τους ήχους εντοπίζουμε και μελετάμε υποθαλάσσιες αρχαιολογικές θέσεις;

 

  • Γιατί σημαντικές παράκτιες αρχαιολογικές θέσεις είναι σήμερα καταβυθισμένες;

 

  • Πως μπορούμε να εντοπίσουμε αρχαία ναυάγια σε μεγάλα βάθη;

 

  • Υπάρχουν όργανα  και  μέθοδοι  να  «φέρουν»  τις  καταβυθισμένες  αρχαιότητες  στην επιφάνεια ;
  • Μπορούμε άραγε να αναπλάσουμε το παράκτιο περιβάλλον όπως ήταν σε συγκεκριμένες αρχαιολογικές περιόδους ;
  • Μπορούμε να εντοπίσουμε αρχαιότητες θαμμένες κάτω από τις λάσπες του πυθμένα ;

 

 

 

 

 

 Πλ ηροφ ορί ες

 

Γ. Παπαθεοδώρου :

 

Ο Γ. Παπαθεοδώρου, ωκεανογράφος πεδίου, ήδη από την πρώτη του αποστολή στο αρχαίο ναυάγιο του Δοκού, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε να διερευνά τη σχέση ωκεανογραφίας και ενάλιας αρχαιολογίας. Μετά ακολούθησε το Αιγαίο και το Ιόνιο, η Αλεξάνδρεια «εν Αιγύπτω», το Δαλματικό Αρχιπέλαγος, η Κύπρος, η Κορσική και τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Λίβανος με τα Φοινικά λιμάνια. Ταξιδεύει πολύ, αλλά ως Δ/ντης του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας, έχει την τύχη να έχει συνταξιδιώτες μια ομάδα εξαιρετικών νέων ερευνητών.

 

 

ΝΕΟ:

 

Το ΝΕΟ βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.

 

 

ΕΦΑΠ2:

 

Το ΕΦΑΠ2 δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά σε θέματα Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Περιβαλλοντικής Φυσικής, μέσα από προπτυχιακά και μεταπτυχιακά            μαθήματα       και                           την               υλοποίηση    διεθνών         και            εθνικών             ερευνητικών προγραμμάτων.

 

Καφέ «Γέφυρες»:

 

Το Καφέ «Γέφυρες» είναι η πρώτη καφετέρια της Πάτρας στην όποια εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας  – μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας. Το καφέ «Γέφυρες» ευελπιστεί ν’ αποτελέσει μια γενναία πράξη κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.