Η Ρουμανία αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο

Η Ρουμανία αναγνώρισε επίσημα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, εντασσόμενη σε μια συντονισμένη δράση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Περίπου 20 χώρες μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, έχουν συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζοντας την ηγεσία του Γκουαϊδό και ασκώντας πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ωστόσο η Ιταλία μπλόκαρε τη Δευτέρα την έκδοση κοινής δήλωσης της ΕΕ για την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

«Η απόφαση του Προέδρου ελήφθη έπειτα από προσεκτική ανάλυση, περιλαμβανομένων των πολιτικών, διπλωματικών και νομικών πλευρών, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ και μια σειρά συμμάχων και ευρωατλαντικών εταίρων έχουν αναγνωρίσει τη νομιμότητα του Μεταβατικού Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η προεδρία της Ρουμανίας.

Αυτό το εξάμηνο η Ρουμανία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.