Επίσκεψη Μπολσονάρου στην Ουάσινγκτον για να εγκαινιάσει μια «πολύ διαφορετική» σχέση με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, δήλωσε χθες Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, αναγγέλλοντας τον ερχομό μιας «πολύ διαφορετικής» σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε σχεδόν καταλήξει σε μια ημερομηνία, στην αρχή του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα. Θα γίνει ανακοίνωση επίσημα λίαν συντόμως», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο νέος επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας, ο Ερνέστου Αραούζου.

Η επίσκεψη του Μπολσονάρου θα αναδείξει «το νέο όραμα» για μια «σχέση εταίρων μεταξύ της Βραζιλίας και των ΗΠΑ», που θα βρίσκεται σε «επίπεδο πολύ διαφορετικό, πιο βαθύ» από οποτεδήποτε άλλοτε, προεξόφλησε ο Αραούζου.

Ο Μπολσονάρου, που ανήκει στην άκρα δεξιά, και ο Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνος, θέλουν να δουν να πέφτει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώ επικρίνουν επίσης σκληρά τις κυβερνήσεις της Νικαράγουας και της Κούβας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, είπε ο Αραούζου, συμφωνεί με αυτή των ΗΠΑ ότι η Κούβα αποτελεί «μεγάλο μέρος του προβλήματος» στη Βενεζουέλα, ότι διαδραματίζει «θλιβερό ρόλο για την παραμονή της δικτατορίας του Μαδούρο στην εξουσία».

Οι Τραμπ και Μπολσονάρου επίσης μοιράζονται ταυτόσημες απόψεις για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τις σχέσεις με την Κίνα.

Ο Μπολσονάρου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα καλλιεργήσει πολύ πιο στενή σχέση με την Ουάσινγκτον, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον κυβερνήσεων της βραζιλιάνικης αριστεράς.

«Είμαι θαυμαστής του προέδρου Τραμπ. Θέλει να κάνει τις ΗΠΑ σπουδαίες ξανά. Θέλω μια σπουδαία Βραζιλία», είχε πει ο Μπολσονάρου μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ συνεχάρη θερμά τον Μπολσονάρου μέσω Twitter, χαιρετίζοντας τη «σπουδαία» ομιλία του στην τελετή και διαβεβαιώνοντάς τον «οι ΗΠΑ είναι μαζί σου».

Ο 63χρονος Μπολσονάρου, που παραμένει στο νοσοκομείο, μία εβδομάδα μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε προ ημερών για να του αφαιρεθεί ο σάκος της κολοστομίας που έφερε μετά την επίθεση με μαχαίρι που υπέστη πέρυσι, είχε πυρετό 38° την Πέμπτη και οι γιατροί του φοβούνται πως ίσως έχει πνευμονία, πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι «καλά».

Επισήμως, ο πρόεδρος ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του από τη νοσοκομειακή του κλίνη ήδη από τη μεθεπομένη της εγχείρισης. Προβλεπόταν να νοσηλευθεί στην κλινική Άλμπερτ Αϊνστάιν για 10 ημέρες, όμως θα παραμείνει τελικά ως την 11η Φεβρουαρίου, σημείωσαν οι υπηρεσίες του.

Αν αδυνατεί να ασκεί τα καθήκοντά του, θα τον αναπληρώσει ξανά ο αντιπρόεδρός του Χαμίλτον Μοουράου, στρατηγός ε.α., που πάντως διαφωνεί με τον πρόεδρο για διάφορα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ