Βουλή: Χωρίς ΚΟ ο Καμμένος, αν φύγει ο Παπαχριστόπουλος

Την κομματική ομοιογένεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν αυτή μένει με πέντε βουλευτές, επισημαίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην γνωμοδότηση που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, «επισημοποιώντας» με τον τρόπο αυτό την διάλυση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην περίπτωση που διαγραφεί ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, που παρουσιάζει το protothema.gr: «στο ερώτημα, εν κατακλείδι, αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».

Να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του πριν την έναρξη της αυριανής συζήτησης για το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα η ΚΟ των ΑΝΕΛ έως τις 10 το πρωί της Παρασκευής θα έχει μείνει με πέντε βουλευτές, εκ των οποίων όμως ο ένας έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα (σ.σ. Αριστείδης Φωκάς με την Ένωση Κεντρώων).

Σε κάθε περίπτωση, αύριο στις 9:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις στη βάση της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου.
eggrafo
eggrafo2
eggrafo3
eggrafo4
eggrafo5