Πόρισμα ΟΗΕ: Σχεδιασμένη από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας η δολοφονία Κασόγκι

Κόλαφος για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο αραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από τον ΟΗΕ, η «βάναυση δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σχεδιάστηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και εκτελέστηκε μετά από εντολή τους».

Ο ερευνητής του ΟΗΕ Agnès Callamard είπε ότι η ομάδα του ξεψάχνισε «το ψυχρό και φρικτό ακουστικό υλικό» της δολοφονίας, το οποίο είχαν στην κατοχή τους οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Callamard είπε επίσης ότι ζήτησε την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία και δήλωσε ότι είχε «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με τη νομική διαδικασία που θα ακολουθούσε το Ριάντ, προκειμένου να εξεταστεί η εμπλοκή των 11 κατηγορούμενων και η καταδίκη τους, αν κριθούν ένοχοι.

Ο ερευνητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι θα είναι ευχαριστημένος αν εμφανιστεί οποιοσδήποτε με περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία, πριν από τον Ιούνιο, όταν θα καταθέσει την τελική του έκθεση.