Ποιοι και γιατί βλέπουν πρόωρες εκλογές στις 26 Μαΐου -Σενάριο για 4 κάλπες

Πολλοί προβλέπουν ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές. Αυτό αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, ενώ μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε με ακρίβεια και την Κυριακή που θα ανοίξουν οι κάλπες: Κυριακή 26 Μαΐου.

Το κεντρικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα φιλολαϊκά μέτρα που ετοιμάζει για τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -π.χ. προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις- θα είναι πρόσφατα και ότι η ταυτόχρονη ψήφος σε πολλές κάλπες θα δώσει την ευκαιρία σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εκτονώσουν τον θυμό τους σε μία κάλπη, αλλά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Επίσης, πολλοί επισημαίνουν ότι το σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί, αφού αν προηγηθούν ευρωεκλογές και δημοτικές πριν από τις εθνικές, με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορεί να σταθεί μετά τον Μάιο.

Ο Μητσοτάκης βλέπει εκλογές στις 26 Μαΐου

«Οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών», τόνισε, μόλις προχθές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ. Η δική του εκτίμηση όμως είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. «Το ρολόι ήδη μετρά αντίστροφα για όλους μας για τις εκλογές της 26ης Μαΐου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ντόρα: Εκλογές τον Μάιο

Την πρόβλεψη ότι οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο, μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνει και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως σχολίασε σε ανάρτησή της στο Twitter, ο πρωθυπουργός δεν θα περιμένει να υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του Μαϊου:

Η σιβυλλική δήλωση Νίκου Βούτση

Τις πρόωρες εκλογές την άνοιξη πυροδότησε και μια δήλωση προ ημερών του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Που ναι μεν είπε το τυπικό για τα κυβερνητικά στελέχη, ότι όλοι εργάζονται για την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης και εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά πρόσθεσε ότι νωρίτερα από την άνοιξη δεν θα γίνουν εκλογές και ότι προφανώς την άνοιξη θα πρέπει ο πρωθυπουργός να συνεκτιμήσει όλες τις εξελίξεις…

«Ως προς το Κοινοβούλιο, ναι, μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «ως προς την οικονομία, τις  διεθνείς σχέσεις, ως προς την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου είναι προφανές πως είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου -που  συνηθίζω να λέω- τους οποίους προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους. Πάντως σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν για τις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Και συνέχισε ο κ. Βούτσης: «Εργαζόμαστε για εξάντληση της τετραετίας, εμείς ως Βουλή που είμαστε υποχρεωμένοι και η κυβέρνηση κατά τον πρωθυπουργό που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και κατά το Σύνταγμα. Θα δούμε. Ίσως κάποια στιγμή στο νέο Σύνταγμα, στην αναθεώρησή του να συζητηθούν και πιο αυστηροί κανόνες για τη διάλυση της Βουλής, έτσι ώστε η τετραετία να είναι πιο οριοθετημένη και διασφαλισμένη».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Ποντίκι»

«Ο κύβος ερρίφθη», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Το Ποντίκι» που κυκλοφορεί, σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα στηθούν στις 26 Μαΐου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το βασικό στοιχείο που έχει βαρύνει τη ζυγαριά του Μεγάρου Μαξίμου είναι το κλίμα που επικρατεί στα κόμματα τα οποία κινούνται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων αλλά και το Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται σε φάση αναταραχής και εσωκομματικών αναταράξεων και απειλούνται με μεγάλη εκλογική ήττα -και πιθανώς με διάλυση.

Ακόμα ένας παράγοντας που έχει αξιολογηθεί ως σοβαρός από την κυβέρνηση είναι η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί επί μήνες, χωρίς να επιφέρει εκλογική ζημιά.