Εξειδικευμένη ιατρική ομάδα αναλαμβάνει τον διαχωρισμό σιαμαίων βρεφών από την Υεμένη

Μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα από τη Σαουδική Αραβία δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την περίθαλψη δύο σιαμαίων βρεφών από την Υεμένη που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Σανάα, πόλη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ο επικεφαλής αυτής της ομάδας, ο Αμπντάλα αλ Ράμπια, γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας που έχει αναλάβει πολλές εγχειρήσεις διαχωρισμού σιαμαίων, δήλωσε ότι έχουν γίνει επαφές για την οργάνωση «το συντομότερο δυνατό της μεταφοράς (στη Σαουδική Αραβία) των δύο βρεφών».

Η ομάδα του προτίθεται να εξετάσει τα μωρά και να εκτιμήσει αν τα βρέφη, που είναι μικρότερα των δύο εβδομάδων, μπορούν να διαχωριστούν, πρόσθεσε.

Ένας γιατρός από την Υεμένη απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση για τη μεταφορά στο εξωτερικό των δύο αγοριών που γεννήθηκαν στη Σανάα προκειμένου να μπορέσουν να διαχωριστούν, καθώς η ιατρική ομάδα του δεν ήταν σε θέση να κάνει αυτή την επέμβαση.

«Θα ήθελα να μεταφερθούν στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Φαϊσάλ αλ Μπαμπίλι, επικεφαλής στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου αλ Θάουρα της Σανάα.

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης παραμένει κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις εξαιτίας του αεροπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, ο οποίος επεμβαίνει στη χώρα εναντίον των Χούτι από το 2015.

Ο Μπαμπίλι εξήγησε ότι το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου και ότι λόγω της έλλειψης εξοπλισμού η ομάδα του δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επέμβαση διαχωρισμού των νεογέννητων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα δύο σιαμαία αγόρια έχουν δύο κεφάλια, δύο σώματα, αλλά μόνο δύο πόδια και ένα γεννητικό όργανο.