Ελαιόλαδο και αγροτικό εισόδημα υπό εξαφάνιση;

Ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την προώθηση κάποιας λύσης ανακούφισης του αγροτικού εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς στην Αχαΐα θέτει ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Οι καταστροφές στην παραγωγή της ελιάς και των ελαιόδεντρων τους προηγούμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας εξαιτίας όχι μόνο φυτοπαθολογικών προσβολών (δάκος και μύκητες), οι οποίες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά και εξαιτίας ανεμοθύελλας που έπληξε κυρίως την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, έχουν φέρει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή σε πραγματικά δεινή θέση. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προτίθεται να προσφέρει έστω και κάποια προσωρινή ανακούφιση στους ελαιοπαραγωγούς της Αχαΐας και εάν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του προϊόντος της ελιάς.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα Ελαιόλαδο και αγροτικό εισόδημα υπό εξαφάνιση;

 

Με την υπ’ αριθμ. 3417/15.11.20018 ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την υπ’ αριθμ. 1052/158931/28.01.2019 απάντησή του γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προωθήσει κάποια λύση ανακούφισης του αγροτικού εισοδήματος στην Αχαΐα.

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες. Οι καταστροφές στην παραγωγή της ελιάς και των ελαιόδεντρων τους προηγούμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας εξαιτίας όχι μόνο φυτοπαθολογικών προσβολών (δάκος και μύκητες), οι οποίες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά και εξαιτίας ανεμοθύελλας που έπληξε κυρίως την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, έχουν φέρει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή σε πραγματικά δεινή θέση.

Ήδη στην αγορά σύμφωνα με καταγγελίες καταγράφονται και τα πρώτα κρούσματα νοθείας του ελαιολάδου. Επίσης, ο δάκος βρίσκεται στο έδαφος και θα πρέπει να καθαριστεί καλά προκειμένου οι παραγωγοί ελαιολάδου να περιορίσουν σημαντικά την όποια πιθανότητα επανεμφάνισής του υπάρχει και καταστροφής της παραγωγής και την επόμενη χρονιά. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της καταστροφικής αυτής χρονιάς δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα και στις αγορές όπου διατίθεται το ελαιόλαδο των Αχαιών παραγωγών σε Ελλάδα και εξωτερικό δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν χαθεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελεί τη ναυαρχίδα των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδος και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστασίας του.

Επειδή η παραγωγή ελαιόλαδου στην Αχαΐα έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και ταυτόχρονα το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί κατακόρυφα

Επειδή η ένταξη στα προγράμματα ΠΣΕΑ είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες προκειμένου να επέλθει έστω μια προσωρινή ανακούφιση στους ελαιοπαραγωγούς της Αχαΐας; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές; Υπάρχουν άλλες χρηματοδοτικές λύσεις τις οποίες το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των αγροτών της Αχαΐας;
  2. Πρόκειται να προσφέρετε κάποιου είδους ενίσχυση για την απομάκρυνση του δάκου από το έδαφος;
  3. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του προϊόντος της ελιάς; Εάν ναι, ποιο είναι αυτό;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας