Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δέσμευσε αεροπλάνο με αμερικανικά όπλα από τη Φλόριντα

Πραγματικό γεγονός, ή ένα καλά στημένο κόλπο προπαγάνδας; Η Εθνική Φρουρά της Βενεζουέλας δέσμευσε αεροπλάνο με αμερικανικά όπλα, ή οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα εντάσσονται στο πλαίσιο των κατηγοριών που εκτοξεύει ο Νικολάς Μαδούρο για πιθανή οργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του, οργανωμένο από την Ουάσιγκτον;

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι περισσότερο ρευστή από ποτέ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Φρουρά της Βενεζουέλας, δεσμεύτηκε αεροπλάνο που απογειώθηκε από τη Φλόριντα, το οποίο μετέφερε αυτόματα όπλα και βαρύ οπλισμό. Οι εθνοφρουροί του Νικολάς Μαδούρο παρουσίασαν φωτογραφίες από τα όπλα που μετέφερε το αεροσκάφος και αναλυτική λίστα με το είδος του κάθε όπλου. Η παρουσίαση έγινε με το σαφές υπονοούμενο ότι τα όπλα προορίζονταν να περάσουν στη Βενεζουέλα, σε αντιπάλους του Μαδούρο, προκειμένου να προβούν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, ή ακόμη και σε ένοπλο πραξικόπημα εναντίον του.

Το φορτίο στο αεροπλάνο από τη Φλόριντα εντοπίστηκε αμέσως μετά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Arturo Michelena, στην πόλη Βαλέντσια, στις 3 Φεβρουαρίου.

Η λίστα περιλαμβάνει βαριά όπλα και συγκεκριμένα:

-19 τουφέκια

-118 γεμιστήρες

-4 πυροβόλα

-3 σκόπευτρα για τα πυροβόλα

-90 ραδιοφωνικές κεραίες

-6 τηλέφωνα

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Βενεζουέλας:

vene2
vene1
vene3
vene4

Ο οπλισμός που μετέφερε το αεροσκάφος από τη Φλόριντα προοριζόταν σίγουρα για κάποια παραστρατιωτική ομάδα. Προς το παρόν, οι αρχές της Βενεζουέλας εξετάζουν όλα τα σενάρια, ωστόσο, λόγω και των εξελίξεων με τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, με την υποστήριξη κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι υποψίες τους φτάνουν μέχρι και στην οργάνωση πραξικοπήματος και εισβολής για την κράτηση-σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Αμερικανοί επιτελείς, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβσης στη Βενεζουέλα, αν ο Μαδούρο επιμείνει και δεν παραδώσει την εξουσία.

Η δέσμευση του οπλισμού που μετέφερε το αεροσκάφος αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ή αφορά κάποια εγκληματική ομάδα που συμμετέχει σε λαθρεμπόριο όπλων; Η απάντηση θα δοθεί το επόμενο διάστημα, εφόσον το περιστατικό είναι αληθινό και δεν εντάσσεται στην αντιαμερικανική προπαγάνδα της κυβέρνησης Μαδούρο.