Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία- Μην μειώσετε το όριο συνταξιοδότησης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το ΔΝΤ για τα σχέδια της Ιταλίας να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει τις πιθανότητες ανάπτυξης και θα επιβαρύνει τον ήδη υψηλό «λογαριασμό» των συντάξεων.

Επιπλέον, το Ταμείο εξέφρασε ενστάσεις και για κάποιες παραμέτρους του σχεδίου για επίδομα εισοδήματος. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του τόνισε την ανάγκη να προστατευτούν οι φτωχοί, με ένα σύγχρονο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, να περιοριστούν οι δαπάνες και να αποφευχθεί το πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά παλιές συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι θα μειώσει τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και την πιθανή ανάπτυξη και θα επιβαρύνει τον ήδη υψηλό συνταξιοδοτικό λογαριασμό. Η Ιταλία δαπανά τα περισσότερα για συντάξεις- σε αναλογία με το ΑΕΠ- μετά την Ελλάδα, στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, οι Ιταλοί θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 χρόνια, με την προϋπόθεση να έχουν 38 χρόνια εισφορών, ενώ έως τώρα το όριο συνταξιοδότησης ήταν στα 67.

Το Ταμείο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για την ιταλική οικονομία, για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 0,9% το 2020, αλλά επισήμανε ότι οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί για αναθεώρηση προς τα κάτω. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας θα είναι ακόμη χαμηλότερη φέτος, σημειώνει το Reuters. Το γραφείο προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής ανέφερε την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 0,4%.