O απίστευτος λόγος που αυτή η φωτογραφία της Μαρίας Ναυπλιώτου δημοσιεύτηκε στον Guardian [εικόνα]

«Η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, υποδύεται την πρώην ερωμένη του Dau, με το όνομα, Μαρία».

Με αυτά τα λόγια, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Μαρίας Ναυπλιώτου δημοσιεύτηκε στον Guardian πριν από λίγες ημέρες: σε ένα άρθρο που μιλά για ένα project που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η κινηματογραφική τέχνη.

Τίτλος του: Dau Freiheit (H ελευθερία του Ντάου).

Πριν λίγα χρόνια (συγκεκριμένα από το 2008 μέχρι το 2011), η Μαρία Ναυπλιώτου και ο μαέστρος, συνθέτης και ποιητής, Θεόδωρος Κουρεντζής έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην καλλιτεχνική τους πορεία.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής υποδύεται τον Dau (Lev Landau)
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής υποδύεται τον Dau (Lev Landau)

«Έπρεπε να ήμασταν ο εαυτός μας και την ίδια στιγμή να μην είμαστε» δήλωσε ο Θεόδωρος Κουρεντζής στον Guardian.

To «Dau» είναι ένα art project που ξεπερνά κατά πολύ τα πλαίσια μιας φιλόδοξης καλλιτεχνικής απόπειρας απεικόνισης ενός κόσμου.

Είναι η αναβίωση μιας ολόκληρης εποχής: χρειάστηκε η ολοκληρωτική αφοσίωση μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων και αρκετά χρόνια κοπιώδους, καθημερινής προσπάθειας και αντοχής για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

«Το 2019, 400 άνθρωποι άφησαν πίσω την καθημερινότητά τους για να γυρίσουν πίσω, στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Καθαριστές δρόμων, σερβιτόρες, οικογένειες, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες με βραβείο Νόμπελ, διαβόητοι κακοποιοί. Aποκόπηκαν από τον σύγχρονο κόσμο και για δύο χρόνια έζησαν και εργάστηκαν σε ένα «μυστικό» ινστιτούτο έρευνας».

 

Έτσι γίνεται στο trailer του Dau η πρώτη μας εισαγωγή στον κόσμο που οIlya Khrzhanovsky έχτισε από την αρχή. Ένα ανθρωπολογικό πείραμα που γράφει ιστορία, δίνοντας άλλη διάσταση στην κινηματογραφική τέχνη.

O Khrzhanovsky (γιος του Andrei Khrzhanovsk -σσ. είναι ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών ταινιών κινουμένων σχεδίων- και εγγονός του Ρώσου καλλιτέχνη Yury Khrzhanovsky) μετά την σκηνοθεσία της πολυβραβευμένης στα φεστιβάλ όλου του κόσμου ταινίας «4», βασισμένης στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Βλαντιμίρ Σορόκιν, έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έζησαν ξανά 30 χρόνια σοβιετικής εμπειρίας σε μια τριετία (2008-2011): τρώγοντας το ίδιο φαγητό, φορώντας τα ίδια ρούχα και υπακούοντας στους ίδιους νόμους στους οποίους θα έπρεπε να υπακούσουν σοβιετικοί πολίτες. Άνθρωποι ερωτεύτηκαν και χώρισαν, γέννησαν 14 παιδιά, δημιούργησαν φιλίες και έκαναν εχθρούς» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian η διευθύντρια παραγωγής, Martine d’Anglejan Chatillon.

O Θεόδωρος Κουρεντζής στο Dau/ Φωτογραφία: Phenomen IP, 2019
O Θεόδωρος Κουρεντζής στο Dau/ Φωτογραφία: Phenomen IP, 2019

Το Dau χαρακτηρίζεται ως ένα σταλινικό Truman Show: ένα ερευνητικό ινστιτούτο -προϊόν φαντασίας του Κρζανόφσκι- (που λειτουργεί όπως την εποχή του Στάλιν) γίνεται το πεδίο στο εξελίσσεται ένα ανθρωπολογικό πείραμα που σκοπό έχει να αναβιώσει το παρελθόν της Σοβιετικής Ένωσης μέσα από άλλη σκοπιά, διάσταση και αισθητική. Το Ινστιτούτο χτίστηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας και έχει έκταση 12.000 τμ.

Η αρχή του project για τους εκατοντάδες συντελεστές του ήταν γνωστή, όχι, όμως, το τέλος του.

Η Μαρία Ναυπλιώτου υποδύεται μια πρώην ερωμένη του κεντρικού ήρωα
Η Μαρία Ναυπλιώτου υποδύεται μια πρώην ερωμένη του κεντρικού ήρωα

Στόχος του, η διείσδυση στα άδυτα της ανθρώπινης φύσης. Πού μπορεί να φτάσει η ομορφιά και πού το πνεύμα;

Το «Dau» εξελίχθηκε σε μια «εγκυκλοπαίδεια» για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Το κύτταρο της πολυεπίπεδης δράσης που εκτυλίσσεται είναι μια φωτεινή προσωπικότητα: ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Lev Landau (1908-1968) –του οποίου το ψευδώνυμο ήταν Dau.

Ο ίδιος ίδρυσε μαζί με τον μαθητή του Εβγκένι Λίφσιτζ ένα «Ινστιτούτο Προβλημάτων Φυσικής» στη Μόσχα, που αναφέρεται κάποτε και ως «Σχολείο του Λαντάου».

Μαρία Ναυπλιώτου,Φωτογραφία: Phenomen IP, 2019
Μαρία Ναυπλιώτου,Φωτογραφία: Phenomen IP, 2019

700 ώρες κινηματογράφησης (από τον Γερμανό κινηματογραφιστή Γιούργκεν Γιούργκες) αποτυπώνονται σε 13 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

«Πριν απο μερικά χρόνια συμμετείχα στα γυρίσματα αυτού του τεράστιου, και φιλόδοξου κινηματογραφικού project. Αυτή την εποχή παρουσιάζεται στη Γαλλία. Νιώθω τυχερή και ευγνώμων».

Mε αυτά τα λόγια μοιράστηκε η Μαρία Ναυπλιώτου το άρθρο του Guardian στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

 

 

Πρίν απο μερικά χρόνια συμμετείχα στα γυρίσματα αυτού του τεράστιου, και φιλόδοξου κινηματογραφικού project. Αυτή την εποχή παρουσιάζεται στη Γαλλία. Νιώθω τυχερή και ευγνώμων.

Δημοσιεύτηκε από ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ – MARIA NAFPLIOTOU στις Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

 

Με την «άχρονη» φινέτσα της και την υποκριτική της δεινότητα έγινε ένα κομμάτι του κινηματογραφικού ψηφιδωτού «Dau» -που απαρτίζεται από ηθοποιούς, μουσικούς, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Η ανθρώπινη φύση -και μαζί της η ομορφιά, το πνεύμα, η αλλαγή- στο μικροσκόπιο.