Καρφί στο μάτι του Μακρόν: Ο Ντι Μάιο συναντήθηκε με τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Σε ένα κεκαλυμμένο χτύπημα κατά του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης συναντήθηκε στο Παρίσι με ηγετικά στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο βουλευτής των Πεντάστερων Αλεσάντρο ντι Μπατίστα είχαν ένα τετ-α-τετ με τον Κριστόφ Σαλενσόν, εκ των ηγετών του κινήματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Ο Ντι Μάιο κατέστησε σαφές ότι τάσσεται στο πλευρό των «Κίτρινων Γιλέκων», που έχουν προκαλέσει τεράστιους πονοκεφάλους στον Γάλλο πρόεδρο με τις διαδηλώσεις τους κατά πολιτικών του και της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας, δήλωσε δε «έτοιμος» να τους προσφέρει την υποστήριξή του.

«Έχουμε πολλές κοινές θέσεις και αξίες όπως η υπεράσπιση των πολιτών, τα κοινωνικά δικαιώματα, η άμεση δημοκρατία και το περιβάλλον. Υπάρχει ενθουσιασμός, θα συναντηθούμε σύντομα στη Ρώμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ενώ στη λεζάντα φωτογραφίας από τη συνάντηση που ανήρτησε στο Instagram τόνισε: «Ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις. Το επαναλαμβάνω: ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις».

 

Ο ηγέτης των Πεντάστερων έχει επιτεθεί επανειλημμένα στον Εμανουέλ Μακρόν για το προσφυγικό και τον περασμένο μήνα πήρε το μέρος των διαδηλωτών γράφοντας στο ιστολόγιο του κινήματός του ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία «η πολιτική κωφεύει στις ανάγκες των πολιτών που παρέμειναν αποκλεισμένοι από τη λήψη των σημαντικότερων αποφάσεων που επηρεάζουν τον λαό».

Υπογράμμισε δε ότι το Κίνημα 5 Αστέρων μπήκε στην ιταλική Βουλή μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Οι σχέσεις Ρώμης-Παρισιού έχουν επιδεινωθεί μετά την ανάρρηση στην εξουσία του συνασπισμού των Ιταλών λαϊκιστών τον περασμένο Ιούνιο.