Βρετανία: Νέο χαρτονόμισμα δέκα λιρών με την Νταϊάνα

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε χθες την απόκτηση ενός χαρτονομίσματος που έχει ως απεικόνιση το πρόσωπο της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Το Tenner -όπως αποκαλούν τα χαρτονομίσματα των δέκα λιρών- είναι φυσικά μια απομίμηση του πραγματικού τραπεζογραμματίου και κάποιος πιο προσεκτικός θα παρατηρήσει πως είναι εμφανώς γραμμένη η ένδειξη “Banksy of England.

Πρόκειται φυσικά για ένα έργο του Μπάνκσι, το πρώτο  που απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο βάζοντας στην συλλογή του τον ανατρεπτικό καλλιτέχνη του δρόμου. Ο Μπάνκσι δημιούργησε το νόμισμα το 2004, επτά χρόνια μετά το θάνατο της πριγκίπισσας, σκοπεύοντας να το χρησιμοποιήσει σε μια έκθεση και είχε δηλώσει πως έχει τυπώσει 100.000 αντίτυπα για να τα σκορπίσει από το κτίριο της έκθεσης.

Τα τραπεζογραμμάτια πωλούνται τώρα στο eBay σε τιμές κυμαινόμενες από £ 1,99 έως £ 750, αν και πολλές είναι αναπαραγωγές του ψεύτικου χαρτονομίσματος.

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί εν τω μεταξύ αν η συγκεκριμένη αναπαραγωγή αποτελεί ποινικό αδίκημα, αλλά το μουσείο δηλώνει ότι πρόκειται για έργο τέχνης και μάλιστα  έχει αναπαράγει μια εικόνα του έργου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του μουσείου.

Το βρετανικό μουσείο έχει αγοράσει έργο Μπάνκσι, ενώ η Tate, που διαθέτει τη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης δεν έχει ακόμα έργο του.  Στο Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ υπάρχουν έξι εκτυπώσεις ενώ στην Πινακοθήκη του Μπρίστολ δύο γλυπτά, ένας πίνακας και μια αφίσα.