Ο Τσίπρας στην Αγκυρα -Μέσα στο χρυσό παλάτι του Ερντογάν με τα 1.000 δωμάτια και την επική χλιδή [εικόνες]

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού την Τουρκία πλήττεται από την οικονομική κρίση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζει μέσα στην χλιδή.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την σύζυγό του Εμινέ, που φημίζεται για τα ακριβά της γούστα, μετακόμισαν στο νέο προεδρικό μέγαρο, το αποκαλούμενο «Λευκό Σεράι». Εκεί όπου θα γίνει σήμερα η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το τουρκικό προεδρικό μέγαρο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα βασιλικό παλάτι, καθώς απλώνεται σε 40.000 τ.μ. και διαθέτει 1.000 δωμάτια και γραφεία. Τα 250 είναι για αποκλειστική χρήση του Ερντογάν και της οικογένειάς του. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η χλιδή του με μαρμάρινα δάπεδα, χρυσές λεπτομέρειες, μεταξένιες κουρτίνες και πανάκριβους πολυελαίους. Λέγεται πως η αξία των χαλιών αγγίζει τα 7,44 εκατ. ευρώ, ένα ρολό ταπετσαρίας 2.100 ευρώ, ενώ κάθε ποτήρι κοστίζει 265 ευρώ.

Ακόμη, διαθέτει ιαματικές πηγές, πισίνες, μπάνια και τουρκικά ατμόλουτρα με τον λογαριασμό κάθε χειμώνα για τη χρήση τους να φτάνει τις 531.000 ευρώ.

Το τουρκικό προεδρικό μέγαρο

Το τουρκικό προεδρικό μέγαρο

Φυσικά, ένας από τους χώρους που ξεχωρίζει είναι το γραφείο του Τούρκου προέδρου, το οποίο τα τουρκικά μέσα υποστηρίζουν πως θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το γραφείο κατασκευάστηκε από ειδικά υλικά προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ακούει τις συνομιλίες εντός του, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ο Ερντογάν στο γραφείο του

Ο Ερντογάν στο γραφείο του

Για να κτιστεί το προεδρικό μέγαρο αποψιλώθηκε έκταση 300.000 τ.μ., η οποία μετατράπηκε σε πράσινο παράδεισο με κήπους μοναδικής ομορφιάς και λίμνες.

Η κατασκευή του προκάλεσε αντιδράσεις και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν εξαπέλυσαν επίθεση κατά του, όχι μόνο γιατί κατέστρεψε ένα ολόκληρο δάσος και γιατί έσπασε παράδοση 91 ετών και άλλαξε τον τόπο διαμονής του Τούρκου προέδρου και μετακόμισε στα περίχωρα της Αγκυρας, αλλά και για το κόστος κατασκευής που ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ. Τα αντιπολιτευτικά Μέσα τόνισαν, δε, ότι προσπαθεί να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας χτίζοντας παλάτια με πολυτέλειες παρόμοιες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Μια από τις σκάλες του μεγάρου

Εικόνα από έναν διάδρομο

Εικόνα από έναν διάδρομο

Ενα από τα σαλόνια του προεδρικού μεγάρου

Ενα από τα σαλόνια του προεδρικού μεγάρου

Πολυτελής διακόσμηση

Πολυτελής διακόσμηση

Η βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη

Στιγμιότυπο από τις εργασίες

Στιγμιότυπο από τις εργασίες

Ενα χρυσό ασανσέρ

Ενα χρυσό ασανσέρ

Ενα από τα δωμάτια

Ενα από τα δωμάτια