Ό,τι κράτησα απ’ τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε χαρισματικός ηγέτης. Και ήταν.
Μια πολιτική προσωπικότητα που είχε έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας με τους πολίτες και ένα εξαιρετικό χάρισμα να συλλαμβάνει και να ενσωματώνει στην πολιτική του πρακτική και αντίληψη τις κοινωνικές ανάγκες και αναζητήσεις.
Όμως, πέραν αυτού, υπήρξε ένας μεγάλος αναμορφωτής της χώρας. Ένας αυθεντικός και παθιασμένος δημοκράτης, ένας κοινωνικός μεταρρυθμιστής, ένας ειρηνιστής που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας την νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε τόπο με αμβλυμμένες κοινωνικές ανισότητες, με ευημερία και ανοικτούς ορίζοντες, με στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρή φωνή στο διεθνές περιβάλλον.
Η ίδια η Ιστορία ήρθε να δικαιώσει το όραμα της Αλλαγής. Να κατατάξει τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στην χορεία των ηγετών που το κύρος, η φήμη και η αποφασιστικότητα τους ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μιας εποχής, στάθηκε πολύ ψηλότερα απ’ τα σύνορα μιας χώρας.
Η οικουμενική αποδοχή του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου συνοδεύτηκε από μια βαριά πολιτική παρακαταθήκη. Απ’ την κληρονομιά και διδαχή του στους μεταγενέστερους πολιτικούς να λειτουργούν παράλληλα και όχι αντίθετα με την κοινωνία.
Σ’ όλη την πολιτική μου διαδρομή κράτησα ως φυλαχτό αυτή την εξίσωση. Προσπάθησα και προσπαθώ να είμαι χρήσιμος. Να μην απομακρύνομαι απ’ τις ιδέες της προόδου, απ’ τις αξίες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Απ’ την πολιτική για τον άνθρωπο. Τα λόγια και τα έργα του αποδεικνύουν ότι ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ήταν όντως ένας ηγέτης απ’ το μέλλον. Που ψήλωσε την Ελλάδα και έδωσε φωνή στη κοινωνία της.

Απόστολος Κατσιφάρας