Ο νεκρός ηγέτης των FARC συνδεόταν με την κυβέρνηση Μαδούρο, λέει ο πρόεδρος της Κολομβίας

Ο επικεφαλής μιας ομάδας αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση του στρατού της Κολομβίας το Σαββατοκύριακο συνδεόταν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, υποστήριξε ο Kολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε τη Δευτέρα.

Ο Ντούκε δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη σύνδεση που κατήγγειλε πως υπήρχε ανάμεσα στον επικεφαλής μιας ομάδας αποστατών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός, ο οποίος ήταν γνωστός με το όνομα Ροδρίγο Καδέτε, και την κυβέρνηση του Μαδούρο.

«Ο Ροδρίγο Καδέτε έστηνε οργανώσεις για πάνω από έναν χρόνο, και διέθετε την πατρωνία ορισμένων τομέων που συνδέονται με τη δικτατορία της Βενεζουέλας», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά και αποκαλεί τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας «δικτάτορα».

Ο πρόεδρος Ντούκε αναφερόταν στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Καδέτε να σχηματίσει νέες μονάδες ανταρτών.

Ο Μαδούρο έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. Η κυβέρνηση της Κολομβίας, όπως και αυτές των ΗΠΑ, των περισσότερων κρατών της Λατινικής Αμερικής και τουλάχιστον δέκα χωρών – μελών της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο.

Ο Καδέτε, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μεσίας Σαλγάδο Αραγόν, 51 ετών, ήταν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στέλεχος των FARC. Η οργάνωση αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα το 2017, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ο Καδέτε ήταν μέλος της ομάδας των διαπραγματευτών της οργάνωσης FARC -EP και συμμετείχε αρχικά στη διαδικασία της αποστράτευσης των πρώην ανταρτών, αλλά μερικούς μήνες αργότερα αποφάσισε να αποσκιρτήσει κι εντάχθηκε σε ομάδα αποστατών που απέρριπτε τη συμφωνία ειρήνης, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Κολομβίας Γκιγιέρμο Μποτέρο.

Άλλοι τουλάχιστον 13 αντάρτες, αποστάτες των FARC, σκοτώθηκαν στην επιχείρηση που άρχισε το Σαββατοκύριακο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη κι έχει συμπεριλάβει τόσο αεροπορικά πλήγματα, όσο και μάχες εκ του συστάδην, κατά τον υπουργό.

Οι αποστάτες των FARC υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.800 και μοιράζονται σε περίπου 30 μονάδες σε διάφορες περιοχές.

Κάπου 13.000 μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους περί τους 6.000 αντάρτες, αφοπλίστηκαν βάσει της συμφωνίας ειρήνης. Η οργάνωση μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα στο οποίο κατανέμονται, βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας, τουλάχιστον δέκα έδρες στο Κογκρέσο της Κολομβίας μέχρι το 2026.