Το παρεμπόριο πλήττει την οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα

Στην ανάγκη συγκρότησης συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Κάθε χρόνο η πραγματική οικονομία χάνει 17 με 20 δις ευρώ από το παρεμπόριο, το δε Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα περίπου 3,5 δις ευρώ. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας ώστε να μην εισέρχονται/ εξέρχονται λαθραία προϊόντα στη χώρα, ποια μέτρα έχει λάβει για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου και ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης
Θέμα: Το παρεμπόριο πλήττει την οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα

Κάθε χρόνο η πραγματική οικονομία χάνει 17 με 20 δις ευρώ από το παρεμπόριο, το δε Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα περίπου 3,5 δις ευρώ.
Το παρεμπόριο πλέον δε στεγάζεται μόνο στους πάγκους της λαϊκής, στεγάζεται σε καταστήματα, αποθήκες, σε οργανωμένες αγορές, αλλά και στο διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό παρεμπόριο έχει αρχίσει να παίρνει τεράστια έκταση και στην Ελλάδα και είναι μια δύσκολη μορφή του παρεμπορίου.
Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας του παρεμπορίου που πλήττει την οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα της χώρας.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας ώστε να μην εισέρχονται/ εξέρχονται λαθραία προϊόντα στη χώρα;
2. Ποια μέτρα έχετε λάβει για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας προκειμένου να περιοριστεί το παρεμπόριο που πλήττει την οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας