Το μεγάλο κόλπο υφαρπαγής των τραπεζών και της ακίνητης περιουσίας

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο ορκωτός ελεγκτής και πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κουτρουμάνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με την πιθανότητα τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε τα εξής: «Μετά από τις διθυραμβικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και τις ”ευοίωνες” προοπτικές που προδιαγράφονται για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ήρθαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να μας προσγειώσουν στην οδυνηρή πραγματικότητα. Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε η δήλωση του για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία τελικά, όπως ο ίδιος είπε, θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε επίσης τα εξής: «Υπενθυμίζεται ότι η οδυνηρή κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στο διάστημα αυτό, από τους τότε ακροβατισμούς και πειραματισμούς των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, χάθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό μας σύστημα και οι καταθέτες απέσυραν κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες.
Προ του κινδύνου να στεγνώσει παντελώς αυτό από ρευστότητα, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναγκάστηκε να επιβάλει τα capital controls, κλείνοντας τις τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολούθησε η πλήρης απαξίωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών και ήρθε με τη σειρά της η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, μέσω της οποίας ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες στα ξένα funds. Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι μια «αριστερή» κυβέρνηση θα εκχωρούσε τον έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε ξένα οικονομικά συμφέροντα;
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ανέφερε ακόμη ότι «σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε από την κυβέρνηση και η νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στις υπό ξένο πλέον έλεγχο τράπεζές μας να εκχωρήσουν ”μπιρ παρά” σε άλλα ξένα funds τα ληξιπρόθεσμα ενυπόθηκα δάνεια», εξηγώντας ότι «έτσι, με αυτό το στημένο κόλπο, σήμερα γινόμαστε θεατές εκβιασμών και καταλήστευσης από ξένα κεφάλαια της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το παράδοξο δε από αυτή τη σκανδαλώδη διαδικασία είναι ότι τα ”φιλέτα” των ακινήτων και τα υπερκέρδη από την εκποίηση αυτών που κατάσχονται δεν παραμένουν τουλάχιστον στις τράπεζες μας, αλλά πάνε κι αυτά στα ξένα οικονομικά συμφέροντα. Ετσι, οι τράπεζες παρουσιάζουν τεράστιες ζημιές, για να πληρωθούν πλέον και αυτές από τον Έλληνα φορολογούμενο, όπως ξεκάθαρα και χωρίς καμία ντροπή δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουτρουμάννης επεσήμανε: «Προφανώς, όμως, ο ελληνικός λαός δεν θα περίμενε από το περιβόητο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ”κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, να οδηγηθούμε στο σημερινό κατάντημα μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας».