Συνθήκη «INF»: Κενό ασφαλείας στην Ευρώπη με κίνδυνο επιστροφής του «Ψυχρού Πολέμου»

Κενό ασφαλείας στην Ευρώπη αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη συνθήκη «INF», με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για την έλευση ενός νέου «ψυχρού πολέμου».

Την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη μονομερή αναστολή τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συνθήκη απαγόρευσης ανάπτυξης και χρήσης πυρηνικών πυραύλων, μέσου βεληνεκούς.

«Σαφώς και η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF προκαλεί κενό ασφάλειας για την Ευρώπη, το οποίο καλούνται οι Ευρωπαίοι, ιδίοις πόροις και δυνάμεις, να καλύψουν» τονίζει, μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα θελήσει η Ευρώπη να αποφασίσει πολιτικά και να χρηματοδοτήσει οικονομικά, στο παρόν στάδιο, ένα ανάλογο σύστημα πυρηνικής αποτρεπτικής “ομπρέλας”».

«Η Ευρώπη ήδη ταλανίζεται από μια περιφερειακή σύγκρουση (σ.σ. ανατολική Ουκρανία), ενώ στην περιοχή των Βαλκανίων ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης» υπερθεματίζει από την πλευρά του, ο Νικόλαος Παούνης, αναλυτής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ).

Και προσθέτει: «Στο ήδη επιβαρυμένο από απόψεως προκλήσεων — απειλών κατά της ασφάλειας, περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί ο κίνδυνος ενός συμβατικού ή θερμοπυρηνικού πολέμου με όπλα υψηλής ακρίβειας και υψηλής καταστροφικής δυνατότητας. Προφανώς η απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι πολλαπλώς αναβαθμισμένη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, με τη διαδικασία πλήρους αποχώρησης να ολοκληρώνεται σε διάστημα έξι μηνών.

Αναβίωση «ψυχρού πολέμου»;

Οι αναλυτές δεν παραλείπουν να προειδοποιήσουν και για τον κίνδυνο αναβίωσης του «ψυχρού πολέμου». «Ασφαλώς και θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημειώνει με νόημα ο κ. Παούνης, μιλώντας στο Sputnik.

«Και μάλιστα θα βιώσουμε χειρότερης μορφής αντιπαράθεση, εξαιτίας της αυξημένης ακρίβειας των νεότευκτων πυραυλικών συστημάτων, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης νέων αντιβαλλιστικών βλημάτων, αυξημένη επιφυλακή της αεράμυνας» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η αντιπαράθεση δεν θα περιοριστεί στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης — αν και πάλι θα βρίσκεται στο επίκεντρο — αλλά θα επεκταθεί στο σύνολο της υφηλίου».

«Το ζήτημα του κατά πόσο η αποχώρηση των ΗΠΑ από την “INF”, θα οδηγήσει σε νέο “Ψυχρό Πόλεμο” δεν μπορεί να απαντηθεί μονοδιάστατα, στο βαθμό που η έναρξη ενός νέου “Ψυχρού Πολέμου” θα συνιστά την ολομέτωπη σύγκρουση των δυο υπερδυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, του οικονομικού και του ευρύτερα επικοινωνιακού» εξηγεί επίσης, ο κ. Γιαλλουρίδης.

Υιοθετώντας πιο μετριοπαθή προσέγγιση, επισημαίνει πάντως, ότι «παρά το δόγμα Τραμπ περί επιστροφής στο έθνος — κράτος και τις τάσεις απομόνωσης που εκπέμπει η ηγεσία του, οι διεθνείς διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις είναι τόσο ισχυρές, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε συνθήκες διεθνούς “μοναχικής πορείας”, που θα παρέπεμπε στις αρχές του 20ου αιώνα».

Ξεκινά μια νέα κούρσα εξοπλισμών

Σε κάθε περίπτωση, ο έγκριτος καθηγητής θεωρεί ότι «οι συνέπειες από την απόφαση συνιστούν εν είδει αυτόματου πιλότου, απαρχή νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας — Ουάσιγκτον».

Συγχρόνως, ο κ. Παούνης σπεύδει να επισημάνει και την αλληλεξάρτηση της αμερικανικής απόφασης με τον κινεζικό παράγοντα, μετά και την ανάπτυξη βλημάτων «DF» από το Πεκίνο.

«Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ) έχουν ήδη εισέλθει ατύπως σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, στην εποχή που το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, συγκροτούνται νέα περιφερειακά υποσυστήματα παγκοσμίως, αναδύονται νέες δυνάμεις (π.χ. Τουρκία, Ινδία, Ιράν κ.α.), ενώ οι προκλήσεις στα ζητήματα ασφάλειας, αυξάνονται».

Και συμπληρώνει: «Συνεπώς βρισκόμαστε ήδη σε μια διαδικασία ταχύτατου επανεξοπλισμού πολλών κεντρικών και περιφερειακών δυνάμεων, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ειρηνική συμβίωση σε ολόκληρο τον κόσμο  υπονομεύοντας ιδιαίτερα το κλίμα σταθερότητας στην Ευρώπη».

Πηγή: sputniknews.gr