Σχέδια για τη «φυγάδευση» της βασίλισσας Ελισάβετ από το Λονδίνο σε περίπτωση… επεισοδιακού Brexit

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν «βγάλει από το συρτάρι» και επικαιροποιούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη «φυγάδευση» της γαλαζοαίματης οικογένειας από τα ανάκτορά της στο Λονδίνο, σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές στη βρετανική πρωτεύουσα μετά από ένα άτακτο Brexit.

Τα παραπάνω αναφέρουν δύο βρετανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βάση των εν λόγω σχεδίων είναι η ίδια με εκείνων που είχαν εκπονηθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Αυτά τα σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά πλέον έχουν αναπροσαρμοστεί για το σενάριο της πρόκλησης επεισοδίων από πολίτες ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Sunday Times, επικαλούμενοι μια ανώνυμη πηγή από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, που χειρίζεται ευαίσθητα διοικητικά ζητήματα.

Η Mail της Κυριακής επίσης κάνει λόγο για μυστικά σχέδια να μεταφερθούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της Βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο, αν ξεσπάσουν επεισόδια.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ομιλία που εκφώνησε η 92χρονη Βασίλισσα σε έναν γυναικείο σύλλογο ερμηνεύτηκε ευρέως στη Βρετανία ως μια έκκληση προς τους πολιτικούς να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit.

Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, συντηρητικός βουλευτής και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, εξέφρασε την άποψη στην Κυριακάτικη Mail ότι τα σχέδια εκκένωσης των αξιωματούχων είναι υπερβολικά και στέλνουν το λάθος μήνυμα στον λαό.

Εξάλλου, όπως επισήμανε ο ίδιος, πολλοί γαλαζοαίματοι είχαν παραμείνει στο Λονδίνο ακόμα και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, ο αστυνομικός εν αποστρατεία Ντάι Ντέιβις, είπε στους Sunday Times ότι είναι αναμενόμενο η Βασίλισσα Ελισάβετ θα απομακρυνθεί από το Λονδίνο εάν ξεσπάσουν ταραχές.

«Αν υπάρξουν προβλήματα στο Λονδίνο, σαφώς και θα πρέπει να απομακρυνθεί η βασιλική οικογένεια από μερικές τοποθεσίες-κλειδιά», ανέφερε ο Ντέιβις.