(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η κηδεία του εκδότη Γιώργου Αλεξόπουλου – Πένθος στην εφημερίδα “ΑΛΛΑΓΗ” – Πολλά τα μηνύματα θλίψης από αιρετούς της πόλης

Κηδεύεται σήμερα (Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου) στις 3 το μεσημέρι στον Iερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου Πατρών και θα ταφεί  στο Κοιμητήριο Μιντιλογλίου,  ο εκδότης της εφημερίδας “ΑΛΛΑΓΗ” Πάτρας Γιώργος Αλεξόπουλος, που απεβίωσε χθες.  Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά καρδιολογικά προβλήματα.
Ήταν ταγμένος στον δημοκρατικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, με ιδανικά τη στήριξη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισονομίας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του εκδότη της εφημερίδας «Αλλαγή», Γιώργου Αλεξόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γιώργος Αλεξόπουλος ήταν από τους τελευταίους παραδοσιακούς εκδότες της Πάτρας που αφιέρωσε την ζωή του υπηρετώντας με συνέπεια τον τοπικό έντυπο Τύπο.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους συνεργάτες του».

Με αφορμή τον θάνατο του εκδότη της εφημερίδας «Αλλαγή» Γιώργου Αλεξόπουλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απώλεια του Γιώργου Αλεξόπουλου μάς κάνει όλους φτωχότερους.
Άνθρωπος με βαθιά δημοκρατική συνείδηση, αμετακίνητος αγωνιστής της προόδου, υπερασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, δημοσιογράφος με στιβαρή πένα, εκδότης ιδεολόγος, με ανήσυχο πνεύμα και ανυποχώρητη πίστη σε αξίες και αρχές, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, μέσα απ’ τις σελίδες της εφημερίδας «Αλλαγή», εξέφρασε επί δεκαετίες τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας, πάντα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και την προάσπιση του δικαίου και της δημοκρατίας.
Μέσα απ’ την μαχητική αρθρογραφία του, απ’ την αδέσμευτη και ανεξάρτητη φωνή του, απ’ τις καίριες τοποθετήσεις και την θαρραλέα στάση του, δίδαξε ήθος, συνέπεια και δημοκρατική συμπεριφορά. Γαλουχώντας, παράλληλα, μια ολόκληρη γενιά δημοσιογράφων που είχε την τύχη να συνεργαστεί μαζί του και να ενστερνιστεί τις ιδέες του.
Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενναίος έως το τέλος, θα λείψει απ’ όλους μας.
Στους οικείους του και στους συνεργάτες του στην εφημερίδα «Αλλαγή», εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια».

Με αφορμή τον θάνατο του εκδότη της εφημερίδας «Αλλαγή», Γιώργου Αλεξόπουλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«O χώρος του περιφερειακού Τύπου έχασε έναν άξιο υπηρέτη του. Έναν άνθρωπο που έδωσε μάχες για την ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία, την πολυφωνία και την εγκυρότητα. Ο φίλος Γιώργος Αλεξόπουλος, ήταν από αυτούς που άνοιξαν δρόμους και έδειξαν σε πολλές γενιές δημοσιογράφων την πορεία για μια ενημέρωση αρχών και αξιών, μια αδέσμευτη ενημέρωση που μεριμνά για τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δίκαιά του, μια ενημέρωση- σύμμαχο του πολίτη.
Τολμηρός και επίμονος μας έδωσε μια εφημερίδα παρεμβατική, με καινοτόμες απόψεις, φιλόξενη για κάθε φωνή, κάθε νέα ιδέα, κάθε μορφή δημόσιου διαλόγου.
Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, θα έχουμε να θυμόμαστε έναν ωραίο άνθρωπο, έναν ενδιαφέροντα συνομιλητή, έναν επίμονο δημοκράτη.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του.

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Παπαδημάτος σε δήλωσή του για τον θάνατο του Γιώργου Αλεξόπουλου ανέφερε:
Ο θάνατος του ιδρυτή της εφημερίδας «ΑΛΛΑΓΗ» αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Τύπο, καθώς ο Γιώργος Αλεξόπουλος υπήρξε ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς εκδότες. Η αιχμηρή και δηκτική πένα του, για τα κακώς κείμενα, ήταν και παραμένει παράδειγμα τήρησης των άγραφων κανόνων της δημοσιογραφίας.
Γιατί ο Γιώργος Αλεξόπουλος με το ήθος που τον διέκρινε δεν παραβίαζε ποτέ τη δημοσιογραφική δεοντολογία, σεβόμενος πάντα τη διαφορετική άποψη. Ωστόσο, με πάθος υπεράσπιζε τις ιδέες του για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του , αλλά και στην οικογένεια της «ΑΛΛΑΓΗΣ», που αποτελούσε πάντα το δεύτερο σπίτι του

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Εφυγε ενας γνησιος Δημοκρατης, ενας εργατης της δημοσιογραφιας, ενας εντιμος ανθρωπος.
Ανιδιοτελης και πιστος στις δημοκρατικες ιδεες του, εδωσε τη δικη του μαχη για την κοινωνι-
κη δικαιοσυνη, την αξιοκρατια και τη σωστη ενημερωση. Μεγαλη απωλεια για ολους μας.
Την οικογενεια του, τους εργαζομενους στην “ΑΛΛΑΓΗ” του, τους φιλους του και προπαντων
στο αγαπημενο του χωριο, τη Γουμενισσα και τα Καλαβρυτα γενικοτερα. Φιλε Γιωργο αφηνεις
πισω σου καλες παρακαταθηκες οντας ενας ακουραστος μεχρι τελους κηρυκας της αληθειας.
Καλοταξιδος και ελαφρυ το χωμα που θα σε σκεπασει.

 

Νίκος Νικολόπουλος: Περίοπτη η θέση του Γιώργου Αλεξόπουλου
στην ιστορία του τοπικού τύπου

Για την απώλεια του παραδοσιακού εκδότη της εφημερίδας «Αλλαγή» Γιώργου Αλεξόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε:
«Τώρα, δυστυχώς, είναι ολοκληρωμένη η ορφάνια της μεταπολιτευτικής Πάτρας, στον εκδοτικό χώρο, μετά και την απώλεια του ιδρυτή και εκδότη της «Αλλαγής» Γιώργου Αλεξόπουλου.
Ο εκλιπών άφησε έντονο στίγμα στη δημοσιογραφία με την αιχμηρή γραφίδα του, υπηρετώντας πιστά, σταθερά και με ανιδιοτέλεια τις πολιτικές και κοινωνικές αρχές που πρέσβευε σε όλη τη ζωή του.
Αν και σε διαφορετικά μετερίζια, χαιρόσουν τις αντιπαραθέσεις, αλλά και τις συμπλεύσεις με τον Γιώργο, γιατί πάντα ανέπτυσσε τα σκεπτικά του έντιμα και με ισχυρή επιχειρηματολογία.
Ο μαχητικός τρόπος, που με τη δική του άδολη «Αλλαγή», έδινε τον καθημερινό του αγώνα, κατατάσσει τον παραδοσιακό εκδότη σε περίοπτη θέση στις δέλτους της ιστορίας του Πατραϊκού τύπου.
Στην αγαπημένη του σύζυγο Ακριβή και στον γιό του Θανάση που λάτρευε, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Από τη ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος ίσως παραδοσιακός εκδότης Γιώργος Αλεξόπουλος.
Θα τον θυμόμαστε όλοι για την σεμνότητα και την συνέπειά του.

 

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την απώλεια του ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας “ΑΛΛΑΓΗ” Γιώργου Αλεξόπουλου:

Η πόλη της Πάτρας και η Αχαΐα έχασαν μια εμβληματική φυσιογνωμία του εκδοτικού χώρου της μεταπολιτευτικής περιόδου, έναν δημοκράτη πολίτη, έναν μαχητή της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που υπηρέτησε πιστά και με ανιδιοτέλεια τις πολιτικές του αρχές, τον ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας “ΑΛΛΑΓΗ”, τον Γιώργο Αλεξόπουλο. Έναν παραδοσιακό εκδότη, ένα συνεπή εργάτη του περιφερειακού τύπου, έναν άνθρωπο που για 45 ολόκληρα χρόνια προσέφερε μέσα από την εφημερίδα του σημαντικό έργο στην πόλη και διέθετε πάντα χώρο για προβολή όλων των δράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους οικείους του και στους συνεργάτες του στην εφημερίδα “ΑΛΛΑΓΗ”.