Καλαμάτα: Θρήνος και σοκ για τις τρεις νεκρές στην ταβέρνα – Πώς δεν είχαμε άλλα θύματα

Η είδηση πως τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου μέσα σε ταβέρνα στην Καλαμάτα, όπου ξέσπασε πυρκαγιά από διαρροή υγραερίου, συγκλόνισε τη χώρα.

Η 53χρονη Ελένη, μητέρα δύο κοριτσιών, σύζυγος του ιδιοκτήτη, μία 46χρονη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, και άλλη μία εργαζόμενη 50 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στην κουζίνα όπου εγκλωβίστηκαν.

Ο ιδιοκτήτης και σύζυγος της μιας γυναίκας προσπάθησε να γκρεμίσει τον τοίχο για να τις σώσει, αλλά μάταια.

Η ταβέρνα έχει παραδοθεί στις φλόγες και ο ιδιοκτήτης προσπαθεί μάταια να σώσει τη γυναίκα του και τις εργαζόμενές του:

kalamata

«Πήρε τη βαριοπούλα και βαρούσε αλύπητα, να σπάσει τον τοίχο να γλιτώσει τον κόσμο. Μπήκε μες τη φωτιά, τον τράβαγε ο κόσμος για να τον βγάλει…» λέει αυτόπτης μάρτυρας για την προσπάθεια αυτοθυσίας του άντρα. Όμως δεν τα κατάφερε.

«Πήγε η σύζυγός μου να αλλάξει τη φιάλη. Πήρε φωτιά. Προσπαθούσα να μπω στην κουζίνα, αλλά δεν μπορούσα. Απελπίστηκα. Πήρα τη βαριοπούλα και προσπάθησα να ανοίξω τρύπα στον τοίχο», δήλωσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Τραγικές φιγούρες οι κόρες του ιδιοκτήτη που προσπαθούν να κοιτάξουν μέσα από το καμένο κτίριο. «Ακούστε με λίγο, λίγο να δω, μπορώ να δω λιγάκι;», ζητά η μία από τις κόρες, που έχει φτάσει μέχρι την πόρτα.

Ο ιδιοκτήτης και η 27χρονη σερβιτόρα μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ούτε τα αδέλφια της 53χρονης ιδιοκτήτριας μπορούν να πιστέψουν το κακό που συνέβη. «Κρίμα, από μικρή κοπέλα δούλευε μέσα» λέει ο αδελφός της. «Γι’ αυτό το μαγαζί δουλεύανε» λέει ο άλλος αδελφός.

Κατά την αλλαγή φιάλης η έκρηξη

Η φωτιά με τα μέχρι τώρα στοιχεία ξεκίνησε κατά την αλλαγή φιάλης υγραερίου. Δίπλα οι εστίες ήταν αναμμένες. Φαίνεται πως υπάρχει διαρροή και τα πάντα τυλίγονται στις φλόγες. Από το σύστημα εξαερισμού η φωτιά επεκτείνεται στην οροφή του καταστήματος με είκοσι πελάτες και εργαζόμενους να τρέχουν να σωθούν. Οι τρεις γυναίκες εγκλωβίζονται στην κουζίνα αφού οι φιάλες βρίσκονται δίπλα στην πόρτα.

«Πήγε η σύζυγός μου να αλλάξει τη φιάλη. Πήρε φωτιά. Προσπαθούσα να μπω στην κουζίνα αλλά δεν μπορούσα. Απελπίστηκα. Πήρα τη βαριοπούλα και προσπάθησα να ανοίξω τρύπα στον τοίχο», είπε στην πυροσβεστική ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που είδε τη γυναίκα και τις υπαλλήλους του να χάνονται στις φλόγες.

Συγγενείς και φίλοι αφήνουν συγκινητικά μηνύματα για την 46χρονη μητέρα των τεσσάρων παιδιών, η οποία εργαζόταν στην ταβέρνα, προκειμένου να μπορέσει να συνεισφέρει για να μεγαλώσει την πολύτεκνη οικογένειά της.

«Έφυγες καρδιά μου και δεν πρόλαβα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ», γράφει το μήνυμα του συζύγου της.

Συγγενής της άτυχης Ελένης μιλά αποκλειστικά στο «protothema.gr» για το κακό που βρήκε την οικογένειά τους: «Για εμάς ήταν ότι χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην οικογένειά μας. Πέθανε η κουνιάδα μου μαζί με άλλες δύο γυναίκες στην έκρηξη που έγινε χτες το βράδυ. Η κουνιάδα μου ήταν μητέρα δυο παιδιών και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ακόμα πως από τη μια στιγμή στην άλλη την χάσαμε. Ο άντρας της, ο οποίος έχει εγκαύματα στα χέρια και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, είναι με ηρεμιστικές ενέσεις γιατί από τη στιγμή που είδε τη γυναίκα του να καίγεται, θέλει να πεθάνει κι αυτός. Φωνάζει συνέχεια ότι θέλει να πεθάνει! Η 46χρονη γυναίκα που ήταν κοντά στην Ελένη και κάηκε κι αυτή, ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών. Έχουμε σοκαριστεί όλοι μας. Γιόρταζε η πόλη μας, χτες και εμείς θρηνούσαμε τους δικούς μας ανθρώπους. Καλό παράδεισο και δύναμη στον άντρα της και τις δυο κόρες της, αλλά και σε όλους εμάς που θα είμαστε δίπλα τους», είπε συγγενής της άτυχης γυναίκας που έφυγε από τη ζωή.

Ο εξαερισμός βοήθησε να μην υπάρξουν άλλα θύματα

Tα ακριβή αίτια της έκρηξης στον χώρο της κουζίνας επιχειρεί να διαλευκάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, που παίρνει καταθέσεις από άτομα που βρίσκονταν ως πελάτες στον χώρο της ταβέρνας την ώρα του δυστυχήματος, αλλά και από άλλους μάρτυρες. Ο αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας δήλωσε στην ΕΡΤ πως ήταν ο εξαερισμός που βοήθησε και δεν υπήρξαν άλλα θύματα. Οι φλόγες, όπως εξήγησε, οδηγήθηκαν προς τα πάνω ακριβώς λόγω του εξαερισμού και δεν επεκτάθηκαν στους υπόλοιπους χώρους της ταβέρνας.

Παράλληλα η νεκροψία – νεκροτομή, που θα διενεργηθεί αναμένεται να ρίξει φως στα ακριβή αίτια θανάτου των τριών γυναικών που έχασαν την ζωή τους, εργαζόμενες στην κουζίνα.