Γιώργος Μαυροψαρίδης: Από τη «Λούφα» υποψήφιος για Όσκαρ

Στον κόσμο του κινηματογράφου ο Γιώργος Μαυροψαρίδης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Κορυφαίος Έλληνας μοντέρ και από τους καλύτερους παγκοσμίως, ο Μαυροψαρίδης, εργάζεται αθόρυβα, όσο αθόρυβο είναι και το αντικείμενό του.

Στο προσκήνιο τον φέρνει η υποψηφιότητά του στα όσκαρ, καθώς η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η ευνοούμενη» είναι υποψήφια για δέκα όσκαρ και έχει μπει στην τελική ευθεία προς την απονομή των π[ιο σπουδαίων βραβείων του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Οι ομότεχνοί του λένε ότι ο Μαυροψαρίδης φτάνει εκεί ακριβώς που αξίζει, στα διεθνή βραβεία και μια πρώτη μεγάλη νίκη του είναι το βραβείο  «Eddie» για το καλύτερο μοντάζ σε κωμική ταινία κατά την απονομή της Αμερικανικής Ένωσης Μοντέρ Κινηματογράφου (ACE – American Cinema Editors), κάτι που του δίνει το προβάδισμα από τους συναδέλφους του στο «Πράσινο Βιβλίο» και «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία».

Στις 24 Φεβρουαρίου ο Μαυροψαρίδης θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί της 91ηςαπονομής βραβείων, 35 χρόνια αφότου έκανε και την  μοναδική μικρή του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη στην αξεπέραστη Λούφα και παραλλαγή του Νίκου Περράκη υποδυόμενος -τι άλλο;- έναν μοντέρ στα στούντιο της τότε ΥΕΝΕΔ.

Η ευνοούμενη
Η ευνοούμενη

Η λίστα των ταινιών που έχει μοντάρει ξεπερνούν τις 80, είναι ο άνθρωπος που «έκοψε και έραψε» το ελληνικό σινεμά ήδη από τη δεκαετία του ’80 και συνεργάστηκε σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων κινηματογραφιστών (από τον Σταύρο Τσιώλη μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και από τον Τάσο Μπουλμέτη μέχρι τον Νίκο Γραμματικό, αλλά και τη νεότερη γενιά των Αθηνά Τσαγγάρη, Μιχάλη Κωνσταντάτου, Σοφίας Εξάρχου κ.ά.).

Μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου (έχει μοντάρει την «Κινέττα», τον «Κυνόδοντα», τις «Αλπεις», τον «Αστακό» και την «Ευνοούμενη»), ο Γιώργος Μαυροψαρίδης φτάνει δικαιωματικά στην υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερου Μοντάζ για την «Ευνοούμενη» και γίνεται έτσι ο πρώτος Ελληνας μοντέρ που το καταφέρνει.

Η λίστα των Ελλήνων που έχουν διεκδικήσει όσκαρ είναι μικρή και όσων το κατέκτησαν ακόμα μικρότερη. Kατίνα Παξινού, Βασίλης Φωτόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Βαγγέλης Παπαθανασίου. Θα είναι μια αναγνώριση εκτός από τον Γιώργο Λάνθιμο να ακουστεί το όνομά του σε αυτό το σημαντικό τεχνικό βραβείο.

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης γεννήθηκε το 1954 και είναι απόφοιτος του London Film School. Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί για το μοντάζ των ταινιών μικρού μήκους «Κοινό-Στόχος» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988) και «Half-Board Heaven» (Ionian Digital Film Festival 2013) καθώς και για τις μεγάλου μήκους «Σκιάχτρα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1984) και «Πολίτικη Κουζίνα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικό βραβείο Μοντάζ 2003). Επίσης έχει βραβευθεί με το βραβείο Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις ταινίες «Κυνόδοντας» (2009) και «Ο Εχθρός μου» (2013). Όλες οι ταινίες τις οποίες έχει υπογράψει ως μοντέρ έχουν σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ (Βενετίας, Καννών): «Μ’ Αγαπάς», «Hardcore», «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις».

 

φωτο: NDP, you Tube