Οι ειδικοί συνεργάτες δεν ανακόπτουν την κατηφόρα

Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου τουλάχιστον για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια ανησυχία και εγρήγορση από τους κρατούντες να διατηρήσουν την εξουσία και να πείσουν ότι είναι οι καλύτεροι είναι διάχυτη και στον πιο ανυποψίαστο πολίτη. Οι ανακοινώσεις για επικείμενα έργα διαδέχονται η μια την άλλη με σύστημα και έντονη προβολή, ώστε να εισακούσθούν από τον, ατσίδα… μα μετριοπαθή, ψηφοφόρο που αποτελεί το μήλον της Έριδος μιας και αποτελεί διαχρονικά καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Σίγουρα τέτοιες τακτικές απ’ όπου και αν προέρχονται αποτελούν κακή κληρονομιά του παλιού, του παρωχημένου και εργαλεία αυτών που το έχουν υπηρετήσει και εξακολουθούν να το υπηρετούν.
Αν όμως η παραπάνω τακτική κινείται στα όρια της ηθικής, τότε η πρόσφατη δημοσίευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΑΔΑ:Ω6ΖΦ7Λ6-64Ν) για πλήρωση μιας (1) θέσης ειδικού συνεργάτη σε ποια όρια αλήθεια κινείται; Είναι νόμιμη βεβαίως αλλά είναι και ηθική; Κανένας δεν μπορεί πλέον να πειστεί, ούτε βεβαίως και ο ατσίδας.. μετριοπαθής ψηφοφόρος, πως στο λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές αλλά και μέχρι το τέλος της θητείας της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, ο Ειδικός Συνεργάτης θα μπορέσει να προσφέρει το έργο που η προκήρυξη και η νομοθεσία προβλέπει. Αντίθετα είναι ηλίου φαεινότερον ότι η προσφορά του θα είναι αποκλειστικά στο δύσκολο έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για την ανακοπή της πορείας προς την διαφαινόμενη ήττα ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Τα έργα που δεν έγιναν αλλά με πολύ βοή προαναγγέλλονται, στο τέλος μιας αποτυχημένης θητείας και παρουσιάζονται σήμερα ως μεγάλες κατακτήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, οι δείκτες που δε βγαίνουν και παραμένουν χαμηλά, η στήριξη από μια κυβέρνηση που καταρρέει και παρασύρει μαζί της οποιονδήποτε συμπλέει μαζί της και γενικά οι παρωχημένες πρακτικές του παλιού που ταυτίζουν το νόμιμο με το ηθικό απριόρι (a priori) είναι αδύνατο να ανακόψουν το νέο που έρχεται με καθαρότητα, περίσσεια δυνάμεων και φρεσκάδα.

Ανδρέας Φίλιας