Γιατί κατέρρευσε το φράγμα στη Βραζιλία – Στους 110 οι νεκροί

Η φονική κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων στη Βραζιλία φαίνεται πως προκλήθηκε από «υγροποίηση», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Η κατάρρευση του φράγματος της μεταλλευτικής εταιρείας Vale, στην πόλη Μπρουματζίνιου την περασμένη Παρασκευή, σκότωσε τουλάχιστον 110 άτομα ενώ 238 εξακολουθούν να αγνοούνται (σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Πέμπτης).

Οι αρχές εκφράζουν τον φόβο πως οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους είναι πιθανότατα νεκροί ενώ από 110 πτώματα έχουν αναγνωριστεί τα 71.

Κατά την υγροποίηση, ένα στερεό υλικό – όπως η άμμος – χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται σαν υγρό. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες κατάρρευσης φραγμάτων που συγκρατούν απορρίμματα από επεξεργασία ορυκτών σε μεταλλεία.

Σε αυτά τα τέλματα, τα τείχη των φραγμάτων κατασκευάζονται από ένα μείγμα λάσπης και άμμου που θυμίζει πηλό και συχνά χάνει τη δομική σταθερότητά του από την υγροποίηση.

Η ίδια αιτία είχε προκαλέσει και την κατάρρευση του φράγματος του Σαμάρκο το 2015, συνιδιοκτήτρια του οποίου είναι η ίδια εταιρεία.