Βίτσας: Στόχος μας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με μεγάλη διαφορά στις εθνικές εκλογές

ÅêäÞëùóç ãéá ôá 4 ÷ñüíéá äéáêõâÝñíçóçò ÓÕÑÉÆÁ, ÔåôÜñôç 30 Éáíïõáñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το στοίχημα της επόμενης μέρας για τη χώρα, περιέγραψαν σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «4 χρόνια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι» στο Αιγάλεω.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της εκδήλωσης, περιέγραψε, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε παραθέτοντας αριθμούς, τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Πάντως ο κ. Βίτσας έριξε το βάρος της ομιλίας του στα επερχόμενα διλήμματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καθώς διανύουμε ένα εκλογικό έτος, το οποίο ξεκινά με τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οδεύει προς τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυο «τέρατα»: «το τέρας του φασισμού και το τέρας των φιλελεύθερων πολιτικών που δημιουργούν το χώρο για το φασισμό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αιγάλεω, είπε σε πανηγυρικό τόνο πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βγάλουμε από την πρώτη Κυριακή τον Μπίρμπα στον δήμο και τη Δούρου στην Περιφέρεια», εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

«Επιθυμούμε την επανάληψη του 1986 όταν είχαμε κερδίσει όλους τους δήμους» συνέχισε ο κ. Βίτσας, για να συμπληρώσει πως στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και με μεγάλη διαφορά πρώτος στις εθνικές εκλογές.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου του 2015 υπενθυμίζοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε η χώρα και η κυβέρνηση, τόσο από τους εταίρους και τους Θεσμούς, όσο και από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις.

«Οι εκλογές του Γενάρη ήταν ιστορικές, γιατί έγινε κάτι για πρώτη φορά, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη: Βγήκε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, και προσπάθησε με τα εργαλεία του συστήματος να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας. Παράλληλα, τόνισε πως ενώ η κυβέρνηση είχε υπογράψει μνημόνιο «ο ελληνικός λαός αποφάσισε να ξεπεράσει τα δύσκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος δε, το πώς κατάφερε η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το νοικοκύρεμα στα οικονομικά, τη μείωση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (περισσοτέρων των 300.000), την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, τις επενδύσεις, και κυρίως την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, κάτι που διεφάνη, όπως είπε ο κ. Βίτσας, και από την πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Άλλα επιτεύγματα που επικαλέστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν η ρύθμιση του χρέους και τα «κορυφαία δημοκρατικά βήματα», όπως η ψήφιση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Βίτσας επιτέθηκε συνολικά στην αντιπολίτευση και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευσης, για τη συνολική της στάση όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο για την καταστροφολογική της ρητορική στα θέματα οικονομίας, όσο και στον τρόπο που αντιμετώπισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα δήλωσε περί συναλλαγής και ανταλλαγής. «Τους έλεγα από τον Σεπτέμβρη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβεί το ΦΠΑ στα νησιά με ισχυρό μεταναστευτικό πρόβλημα, δεν θα προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων – αλλά τα παιδιά δεν ακούν» δήλωσε χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας την στάση της αντιπολίτευσης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μας έδωσε μια μεγάλη νίκη. Έδωσε μια νίκη σε όσους παλεύουν τον ρατσισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά, πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στο ονοματολογικό πρόβλημα. Επανέλαβε δε, πως ο τρόπος που αντιμετώπισαν τη συμφωνία η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, αφήνει χώρο στην ανάπτυξη του φασισμού

«Το μνημόνιο τελείωσε, η χώρα έχει μια κυβέρνηση που ξέρει πού θέλει να την πάει και έχει και την εμπειρία να το κάνει» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προχώρησε σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας της, ευχαριστώντας τους αιρετούς που ήταν δίπλα της σε αυτή την τεράστια προσπάθεια.

«Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τον κομβικό της χαρακτήρα, συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με δομικά προβλήματα και χρόνιες δυσλειτουργίες, των οποίων δυστυχώς, ακόμη εκκρεμεί η επίλυση. Εκκρεμεί η θεσμική διευθέτηση κρίσιμων θεμάτων που δεν αφορούν μόνο την Περιφέρεια Αττικής, όπως είναι η διαιώνιση αυτών που έχω ονομάσει ‘αρμοδιότητες ενοχής’ – δηλαδή αρμοδιότητες που αντί να γεννούν λύσεις, γεννούν ‘κατηγορητήρια’. Γιατί έχουμε διαπιστώσει, ότι έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες αρμοδιότητες που δημιουργούν μόνο ευθύνες και υποχρεώσεις, χωρίς να μεταφερθούν οι αντίστοιχοι πόροι και το προσωπικό που τις υπηρετούσε – ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων» υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Η περιφερειάρχης πάντως, επεσήμανε πως επί τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την κουλτούρα της διαρκούς εποπτείας από σειρά διαφορετικών ελεγκτικών, εποπτικών οργανισμών της κεντρικής εξουσίας, που λειτουργούν ως τροχοπέδη σε σοβαρές αποφάσεις, για σοβαρά έργα.

«Μιλάμε για τη διαιώνιση στρεβλώσεων, για τις οποίες, όπως θύμισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο το καλοκαίρι, δεν υπάρχει το άλλοθι των περιορισμών της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εγκαίρως καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για τις απαραίτητες βαθιές θεσμικές τομές ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης – μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες και τη μητροπολιτική λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής» σημείωσε η κ. Δούρου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, η περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια αντιμετωπίζει τους πάντες ισότιμα, «δείχνοντας στην πράξη το πώς η Αριστερά νοεί την ισονομία και την ισοπολιτεία. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς επιλεκτικές συγγένειες, χωρίς

μικροπαραταξιακές παρωπίδες. Με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισκοπώντας τα έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια, η κ. Δούρου αναφέρθηκε στην ένταξη και ωρίμανση 845 έργων συνολικού ύψους 1,85 δισ. που αποτελεί το 86% του Τεχνικού Προγράμματος.

«Σήμερα τρέχουν στην Αττική 168 αντιπλημμυρικά έργα, μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, τους αμέσως επόμενους μήνες τελειώνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα – έργα που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες τώρα. Έχουμε κάνει σήμερα όλη την Αττική ένα μεγάλο, ανοικτό εργοτάξιο, όπου λειτουργούν 327 εργοτάξια. Εργοτάξια που δίνουν δουλειά σε ανθρώπους, που τονώνουν τις τοπικές αγορές, που αλλάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Που προστατεύουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους» σημείωσε.

«Αλλάζουμε το πρόσωπο της Αττικής με την κομβικής σημασίας παρέμβαση στον φαληρικό όρμο. Απαλλάσσουμε τους πολίτες δύο δήμων της περιοχής από την απειλή των πλημμυρικών φαινομένων. Και παράλληλα προχωράμε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου. Δημιουργούμε την Αττική Ριβιέρα» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής.

Επίσης, η κ. Δούρου σημείωσε πως «για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Αττικής,

χωρίς να θέλει να υποκαταστήσει τα αρμόδια υπουργεία, αλλά σε συνεργασία με αυτά όπως και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχωρά, συστηματικά σε παρεμβάσεις που υφαίνουν το πλέγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης» Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια στηρίζει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ όπως συμπλήρωσε η κ. Δούρου, «στηρίζουμε τη δημόσια υγεία, με χρηματοδότηση με 40 εκ. ευρώ, της αγοράς σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Χρηματοδοτούμε με 20 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, υπογράμμισε το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» και τη χρηστή διαχείριση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση αλλά και οι δήμοι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του δήμου Αιγάλεω όπου καταγράφεται η θεαματική βελτίωση των οικονομικών του Δήμου. Σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης, σημείωσε πως «αν κάποιος ήταν αντικειμενικός παρατηρητής, θα έβλεπε το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα».

«Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση με κοινωνική και ταξική μεροληψία» τόνισε ο δήμαρχος Αιγάλεω.

Ο κ. Μπίρμπας, με αφορμή της επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «μόνο αναλυτές της ΝΔ θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την έξοδο της χώρας αποτυχημένη» και πρόσθεσε πως έχουμε καταφέρει να βγούμε από την πολύ σκληρή επιτροπεία, ωστόσο θα βρισκόμαστε ακόμα σε καθεστώς επιτροπείας.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω υπογράμμισε πως οι ευρωεκλογές είναι στοίχημα γιατί θα καθορίσουν την Ευρώπη για τα επόμενα 20 χρόνια: «Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου από μέλη του Ρουβίκωνα, που πάντως δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.