Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, επιπλέον προσωπικό, χρηματοδότηση, για επιπλέον εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά

 

Σε εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα Κέντρα Κοινότητας μίλησε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης. Ο κ Τουλγαρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε:
«Τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων είναι ενταγμένα στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 αντιμετώπισης – καταπολέμησης της φτώχειας.
Οι κατευθύνσεις για την υλοποίησή τους έχουν δοθεί προ ετών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες συμφωνούν και εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τις οποίες συμφωνεί, βέβαια και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Κινούνται στην πολιτική των ελάχιστων κρατικών παροχών σε αυτούς όμως, που έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή σε αυτούς που βρίσκονται στην ακραία φτώχεια. Την φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση που γεννά ή ίδια τους η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων!
Γι’ αυτό διαθέτουν για τους εξαθλιωμένους ένα ελάχιστο μέρος από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, από τις περικοπές που επιβάλουν στις κοινωνικές παροχές, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Ασφάλιση, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια και τη φοροληστεία.
Ουσιαστικά ενώ «παίρνουν 100 από τον καθένα, επιστρέφουν ένα» μόνο σε αυτούς που διαβιούν στο κατώφλι της ακραίας φτώχειας.
Επιδιώκουν βέβαια και με αυτό τον τρόπο, να φτιασιδώσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους, να κερδίσουν την λαϊκή συναίνεση ή τουλάχιστον την ανοχή και τον συμβιβασμό των εργαζομένων, με αυτά τα ψίχουλα, που τους δίνουν.
Σε αυτή την κατεύθυνση δίνονται και το ΚΕΑ, τα υπόλοιπα επιδόματα μέσω των Κέντρων Κοινότητας.
Αντιτασσόμαστε σε αυτά τα προγράμματα, γιατί πέρα από τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, έχουν ημερομηνία λήξης και αβέβαιη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα, αφήνουν χώρο, για δράση, διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ΚΟΙΝΣΕΠ. στις κοινωνικές δομές
Σαν Δήμος Πατρέων, διεκδικήσαμε και πήραμε αυτά τα προγράμματα, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να στελεχώσουμε τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που μας λείπει και να σταθούμε στο πλάι αυτών των συμπολιτών μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη!
Ήδη προσλάβαμε 20 εργαζόμενους, μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων και θα προσλάβουμε επιπλέον 20 ορισμένου χρόνου.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, τα υλοποιούμε χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, ή εργολαβικών συνεργείων, όπως είχε πράξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και όπως άλλοι Δήμοι πράττουν σήμερα.
Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το Κέντρο Κοινότητας, όπου διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 13000 αιτήσεις για το ΚΕΑ, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για σχολική διαρροή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μαθησιακή στήριξη, αιτήσεις για ΤΕΒΑ, Προνοιακά Επιδόματα, δράσεις σε πρόσφυγες, Ρομά, κοινωνικές έρευνες, κ.α.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το ότι συνεχώς αποδίδονται επιπλέον αρμοδιότητες στα κέντρα κοινότητας, χωρίς το ανάλογο προσωπικό και την αντίστοιχη χρηματοδότηση, για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα υλικά. Εκτός του προγράμματος ΚΕΑ δίνονται τώρα η ανάληψη υποβολής αιτήσεων για τα προνοιακά επιδόματα, αιτήσεις για το ΚΕΠΑ κ.α. Το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο αυτών των αρμοδιοτήτων.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, επιπλέον προσωπικό, χρηματοδότηση, για επιπλέον εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στα προγράμματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να μην απολυθούν όταν λήξει το πρόγραμμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν οι Δήμοι και οι κοινωνικές τους υπηρεσίες
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτές τις κατευθύνσεις κυβέρνησης, ΕΕ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΚΕΔΕ, μέσα από τους αγώνες του λαού μας, αγώνες αντίστασης, αντεπίθεσης στις πολιτικές που γεννούν φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Να διεκδικήσουμε ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών μας αναγκών, μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Αποκατάσταση των απωλειών και των κατακτήσεων, κοινωνικών και οικονομικών, που αφαιρέθηκαν όλα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και νωρίτερα.»
Θόδωρος Τουλγαρίδης, Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού