Υπόθεση Φλώρου- Η μυστική έρευνα της ΕΥΠ για τη δράση του κυκλώματος των παράνομων αποφυλακίσεω

Η μυστική έρευνα της ΕΥΠ με μαζικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αξιωματούχων, δικαστικών λειτουργών και άλλων ήταν αυτή που τροφοδότησε με νέα δεδομένα τον φάκελο που σχημάτισε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”Τα Νέα”, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αποφυλάκιση το περασμένο καλοκαίρι και με επίκληση προβλημάτων υγείας του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου που κατηγορείται για το σκάνδαλο Energa.

Και ενώ αρχικά είχε αναφερθεί ότι η δικαστική έρευνα θα επεκτεινόταν σε περισσότερες από 350 ”ύποπτες” αποφυλακίσεις των τελευταίων μηνών με την πρόθεση ποσοστών αναπηριών, τελικώς έχουν κληθεί για έγγραφες εξηγήσεις 16 άτομα που αφορούν μόνο δύο περιπτώσεις: αυτήν του Φλώρου αλλά και ενός κατηγορουμένου για δύο ανθρωποκτονίες την περίοδο 2001- 2002.

Στην περίπτωση Φλώρου βασικό υλικό ήταν το πόρισμα μίας εσωτερικής έρευνας του υπουργείου Υγείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου φαίνεται να υπήρξε πλαστογράφηση γνωματεύσεων και η οποία είχε ολοκληρωθεί προ αρκετών μηνών.

Έτσι, για το συγκεκριμένο σκέλος καλούνται να δώσουν τις επόμενες μέρες εξηγήσεις δύο γιατροί του Ευαγγελισμού που εξέδωσαν σχετικά πιστοποιητικά αλλά και τρεις γιατροί των ΚΕΠΑ Νίκαιας που αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις των γιατρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι η δικαστική έρευνα δεν ασχολήθηκε με άλλες αμφιλεγόμενες γνωματεύσεις από διευθυντικά στελέχη κρατικών νοσοκομείων που έχουν προσβάσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο υλικό που παρουσίασε η ΕΥΠ εμφανίζονται δεδομένα τηλεφωνικών υποκλοπών για ύποπτες ενέργειες 15 ατόμων. Σύμφωνα με 12σελιδο διευκρινιστικό κείμενο των μυστικών υπηρεσιών, στο επίκεντρο εμφανίζεται ένας 62χρονος, διευθυντικό στέλεχος γραφείου του ΙΚΑ στην Αθήνα, που φέρεται να είχε επαφές με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και δικαστικούς λειτουργούς, για τον οποίο, όπως αναφέρεται, «προκύπτουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι εμπλέκεται σε θέματα πιστοποίησης αναπηριών ατόμων ΚΕΠΑ κυρίως αλλοδαπών. Παράλληλα επιχειρεί με συνεργάτες του να βγάλει άδειες παραμονής αλλοδαπών».

Στον κύκλο ύποπτων επαφών του διευθυντικού στελέχους του ΙΚΑ φέρονται η σύντροφος του αποφυλακισθέντος κακοποιού αλλά και δύο δικηγόροι της Αθήνας με τους οποίους έχει συναντήσεις σε καφετέρια στου Ζωγράφου.

Ακόμη προκύπτει συνεργασία με άλλους υπαλλήλους του ΙΚΑ, με μία 32χρονη υπάλληλο ιδιωτικού κέντρου για νευρομυϊκές και ψυχοσωματικές παθήσεις στην Αγία Παρασκευή και με ιδιώτες που προχωρούσαν σε συνεννοήσεις για επιπρόσθετες «αναπηρίες» έναντι μεγάλων αμοιβών.

Στον κύκλο των υπόπτων και παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ είναι και δικαστική λειτουργός από την επαρχία η οποία έχει μιλήσει τουλάχιστον 120 φορές με τον αρχηγό του κυκλώματος.

Σημειώνεται ότι μέλη του κυκλώματος στις συνομιλίες τους μνημονεύουν και άλλες περιπτώσεις αποφυλάκισης ποινικών. Ακόμη μνημονεύουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αποφυλάκιση Φλώρου με αμοιβή 70.000 ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ