Στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ: «Μην παίρνετε βαθιές ανάσες σε εξωτερικούς χώρους» συνιστούν οι ειδικοί

«Μην μιλάτε όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και μην παίρνετε βαθιές ανάσες!»

Οι συμβουλές των ειδικών προς τους κατοίκους του Σικάγου και των μεσοδυτικών πολιτειών στις ΗΠΑ αντανακλούν το πρωτοφανές πολικό ψύχος που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CBS», χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση στη Μινεάπολη εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πολικό κρύο απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και όχι μόνο. Άνθρωποι και ζώα κινδυνεύουν από υποθερμία και κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Εκτός από τους κινδύνους αυτούς, οι κάτοικοι θα πρέπει να βάλουν γερά στην τσέπη για να ζεσταθούν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και το Ιλινόις. Οι αρχές έχουν ανοίξει τα καταφύγια προκειμένου να μπορούν οι άστεγοι να μείνουν σε ασφαλές μέρος.

20643322

Το πολικό κρύο που πλήττει τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ ήρθε από τον Αρκτικό Κύκλο και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα χειρότερα έπονται.

Οι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μάικ Ντολ της υπηρεσίας «AccuWeather», το πιο «βίαιο» κρύο αναμένεται στη Βόρεια Ντακότα, όπου μπορεί να υπάρξουν για πολύ μεγάλο διάστημα επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο Σικάγο η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες ολίσθησε στους μείον 22 Βαθμούς κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Αύριο το πρωί όμως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο υδράργυρος μπορεί να πέσει στους μείον 45 Βαθμούς Κελσίου.

«Δεν μπορώ να επισημάνω πόσο επικίνδυνο θα είναι το κρύο», επισημαίνει ο Αμερικανός μετεωρολόγος, Μάικ Ντολ και προσθέτει:
«Μια ολόκληρη γενιά έχει περάσει χωρίς να έχει βιώσει αυτό το κρύο στην περιοχή του Σικάγου».

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Σικάγο προειδοποιεί τους πολίτες ότι, για να προστατεύσουν τα πνευμόνια τους από τον τσουχτερό αέρα, θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν βαθιές ανάσες και να ελαχιστοποιήσουν την ομιλία τους όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

20642950
20644830