Πτώση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Την οπτική ότι η ελληνική οικονομία πάει από το καλό στο καλύτερο προσπαθούν να εδραιώσουν στην κοινή γνώμη τα κυβερνητικά στελέχη, από το οικονομικό επιτελείο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που πανηγυρίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, μέχρι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μάλλον κατ’ ευφημισμόν υποστηρίζει -αν δεν αυτοτρολάρεται- ότι η οικονομία είναι το ατού του.

Τα επίσημα στοιχεία, μία ημέρα μετά την έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές και την άντληση €2,5 δισ. με το τσουχτερό επιτόκιο του 3,6% που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για πενταετή δανεισμό, κάθε άλλο παρά ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική αισιοδοξία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 έπεσε λίγο και συγκεκριμένα κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.

Η πτώση του οικονομικού κλίματος καταγράφεται μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από 1η Φεβρουαρίου, σε μια χρονική στιγμή που οι αγορές θεωρούν ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και επηρεάζει κυρίως τις υπηρεσίες όπου η πτώση είναι μεγάλη και ανέρχεται στις 13 μονάδες.

Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχει ο κόσμος να κάνει κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).