(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η πρώτη…του Γρηγόρη Αλεξόπουλου – «Πρωτεύουσα Ξανά» το όνομα του συνδυασμού του για τον Δήμο

Πρόσκληση για συστράτευση σε έναν αγώνα που θα κάνει την Πάτρα «Πρωτεύουσα Ξανά» απηύθυνε ο  υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος στους πολίτες που κατέκλυσαν το χώρο του Παλαιού Πτωχοκομείου της πόλης  στην πρώτη του ανοικτή ομιλία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Μάϊου. Στην κατάμεστη αίθουσα όπου έδωσαν το «παρών» Πατρινοί από όλους τους κοινωνικούς επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και συλλογικοτήτων με την νεολαία να κάνει αισθητή την παρουσία της, ο κ. Αλεξόπουλος παρουσίασε το όνομα και το σήμα της παράταξής του, αλλά και τον  σχεδιασμό του για μια Πάτρα εξωστρεφή και αναπτυσσόμενη, μια Πάτρα που θα είναι πρωταγωνίστρια στη νοτιοδυτική Ελλάδα.

Αυτό το νέο ξεκίνημα για την πόλη, η αναγκαιότητα επαναφοράς της σε τροχιά ακμής και ανάπτυξης, σηματοδοτείται από  τη φράση «Πρωταγωνίστρια Ξανά», που είναι και το όνομα της παράταξης, αλλά και από το σήμα της, που είναι το καράβι και το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος, «συμβολίζει την αέναη σχέση της Πάτρας με τη θάλασσα, την πλεύση και τη νέα πορεία, την απόφασή μας για μια πόλη με εξωστρέφεια, με αισιοδοξία, με ελπίδα».

Το νέο αέρα και τη νέα αντίληψη που κομίζει για τα πράγματα, σηματοδότησε ο κ. Αλεξόπουλος και με τον τρόπο με τον οποίο είχε δομήσει την ομιλία του, δίχως πόντιουμ, με κινητικότητα στη σκηνή, με προβολή εικόνων από την Πάτρα που έχουμε και την Πάτρα που θέλουμε, με προβολή ενός συγκινητικού βίντεο το οποίο περιελάμβανε αφήγηση παλιών Πατρινών για την Πάτρα που έζησαν πριν αρχίσει η παρακμή, για την Πάτρα που όλοι νοσταλγούμε, την Πάτρα που μπορούμε να κάνουμε ξανά μεγάλη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αλεξόπουλος άσκησε σκληρή  κριτική στη δημοτική αρχή, κάνοντας χρήση των ίδιων της των πεπραγμένων μέσα από φωτογραφικό υλικό, ενώ στηλίτευσε ιδιαίτερα την προσκόλλησή της στο ΚΚΕ και την ανάπτυξη εμμονικών  συνδρόμων περασμένων δεκαετιών, κάνοντας λόγο για κίνδυνο μετατροπής της Πάτρας σε χωριό.

«Ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα που έχει δεχθεί στην πορεία της η πόλη  θεωρώ την πολιτική που εφαρμόζεται τα τεσσεράμισι τελευταία χρόνια» είπε και συνέχισε: «Μια πολιτική που βυθίζει την Πάτρα  στην παρακμή. Όχι, δεν είναι νομοτελειακή αυτή η υποβάθμιση. Δεν είναι της μοίρας μας γραπτό. Είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών επιλογών. Είναι αποτέλεσμα χαμηλών προσδοκιών και στενών οριζόντων. Είναι αποτέλεσμα δογματικών αγκυλώσεων και ξεπερασμένων αντιλήψεων.

Τεσσεράμισι χρόνια τώρα, αυτή η πολιτική ασκείται στην Πάτρα. Μια πολιτική που καταδικάζει την πόλη μας στη στασιμότητα, στην ακινησία.  Άραγε συμβαίνει παντού αυτό; Όχι. Την ίδια ώρα άλλες πόλεις της χώρας, κάνουν βήματα μπροστά… Προοδεύουν… Αναπτύσσονται. Τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος, η  Καλαμάτα, τα Γιάννενα….

Πόσες και πόσες φορές δεν τις έχουμε φέρει ως παράδειγμα; Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί τι έχουν αυτές οι πόλεις και κάνουν πράγματα και  βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων τους και κάνουν βήματα μπροστά; Γιατί η Πάτρα μένει στάσιμη;

Αν δεν δούμε ποια είναι η αιτία του προβλήματος δεν πρόκειται να βρούμε τη λύση.  Το μεγάλο πρόβλημα της Πάτρας είναι ότι κλείστηκε στον εαυτό της, ότι κατάντησε μια κλειστή οικονομία Σοβιετικού τύπου.  Δεν έρχεται πλούτος απέξω.  Ζει αυτή η πόλη με την ανακύκλωση του χρήματος που παράγουν οι κάτοικοί της.  Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που απέμειναν.

Και αυτές, έχουν απέναντί τους μια εχθρική Δημοτική Αρχή. Η Πάτρα, η τρίτη πόλη της χώρας, με το λιμάνι της που περήφανα λέγαμε κάποτε ότι είναι η πύλη της Ελλάδας στη Δύση, κινδυνεύει να καταντήσει ένα μεγάλο χωριό.  Αν σε αυτή την πόλη δεν βρούμε τρόπο να φέρουμε κόσμο, να φέρουμε ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε πλούτο, τότε σύντομα θα γίνει ένα μεγάλο χωριό.

Στα  νέα παιδιά που μας ρωτάνε τι μέλλον έχουμε σε αυτή την όλη τι να απαντήσουμε;» τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων για να υπογραμμίσει:  Ναι, χάνει ο Πελετίδης. Χάνει ο Πελετίδης, γιατί από την πολιτική του χάνει η πόλη.

Ο κ. Αλεξόπουλος έκανε εκτενή αναφορά και στην καθημερινότητα του πολίτη με εικόνες που αποδεικνύουν την αποτυχία της δημοτικής αρχής να αναμετρηθεί μαζί της, (μάλιστα συνέκρινε εικόνες με άλλες πόλεις της χώρας) αλλά και στην ανεργία και στις θέσεις εργασίας που, όπως είπε δεν έρχονται με τις πορείες, ενώ προκάλεσε τον Κώστα Πελετίδη να απαντήσει αν με τις ντουντούκες κατάφερε να δημιουργήσει έστω μια θέση εργασίας. Εκτενή αναφορά έκανε και στο ύφος της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται από τη δημοτική αρχή αναφέροντας ότι «πρέπει να  γίνει η Πάτρα μια ανθρώπινη πόλη που θα νοιάζεται για κάθε ανάγκη των πολιτών της. Και πρώτα απ΄ όλα, των πιο αδύναμων πολιτών της. Αλλά με δράσεις αλληλεγγύης που σέβονται, τιμούν, προστατεύουν και δίνουν λύση στα προβλήματα των οικονομικά αδύναμων.

Που δεν θεωρούν  μέγιστη πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής υποχρέωσης το να συνωστίζουν τους άπορους συμπολίτες μας στις ουρές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και σε κοινή θέα για λίγα τρόφιμα.

Δεν είναι είδος προς επίδειξη της δήθεν μεγαλοψυχίας μας, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη» επεσήμανε. «Τους οφείλουμε βοήθεια, προστασία αλλά και σεβασμό. Εκτός κι να θέλουμε να τους δείχνουμε στην κοινή θέα, για να εμφανιζόμαστε μετά ως σπουδαίοι σωτήρες», ανέφερε.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ

Η πρόταση που κατέθεσε για την Πάτρα, ο υποψήφιος δήμαρχος κινείται σε έξι άξονες:

Πρώτος άξονας: Να έχουν οι πολίτες μια βιώσιμη καθημερινότητα με λειτουργικούς δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα. Με προσβάσεις και διευκολύνσεις για τα άτομα με Αναπηρίες. Με έξυπνες λύσεις για την στάθμευση και την δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων στο Κέντρο, όπως η Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Να είναι η Πάτρα μια καθαρή και όμορφη πόλη. Με περισσότερο φώς, με περισσότερο χρώμα, με περισσότερο πράσινο, με φροντισμένους κοινόχρηστους χώρους. Και για όλα αυτά, υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα οποία μπορούμε να βρούμε τα χρήματα.

Δεύτερος άξονας: Να αποκτήσει η πόλη τις υποδομές που της λείπουν.  Η έλευση του φυσικού αερίου, η ανάπλαση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των παλιών εργοστασίων στην Ακτή Δυμαίων, η δημιουργία μαρίνας για Mega Yacht η ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και με τουριστικές δραστηριότητες, είναι επείγουσας προτεραιότητας.

Τρίτος άξονας: Να γίνει η Πάτρα, Μητρόπολη της Παρα Ιόνιας Ελλάδας, της Νότιας Ελλάδας, όπως είναι η Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Να καθοδηγεί την περιοχή και να την αναπτύσσει, αντί να την ανταγωνίζεται.

Τέταρτος άξονας: Να γίνει μια πόλη – υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας. Με πλήρως αναμορφωμένο και λειτουργικό παραθαλάσσιο μέτωπο, με ιστορικό κέντρο που έχει όμορφα κτίρια, πεζόδρομους, πράσινο, αρχαιολογικούς χώρους. Που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής.

Πέμπτος άξονας: Να αναδειχθεί ως πόλη του πνεύματος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού αλλά και ως πόλη του Αγίου Ανδρέα. Να γίνει μια πόλη που θα αλλάζει διαρκώς, για να αναπτύσσεται διαρκώς.

Έκτος άξονας: Να γίνει μια πόλη-πρότυπο στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών Ομάδων, των αδύναμων οικονομικά πολιτών.

«Θα μου πείτε ίσως: και ποιος διαφωνεί με όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξόπουλος για να απαντήσει: «Ξέρω ήδη έναν που αποτελεί και το μεγάλο εμπόδιο για μια τέτοια Πάτρα. Είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή. Όλοι λένε ναι στο φυσικό αέριο, αυτή λέει όχι.

Όλοι λένε ναι στην αξιοποίηση του Αγίου Ανδρέα, αυτή σταμάτησε και να γιορτάζει τον Πολιούχο.

Όλοι λένε ναι στην ευρωζωνικότητα, το 5G, τις νέες τεχνολογίες, το Patras IQ, που θα κάνουν την Πάτρα μια έξυπνη πόλη, αυτή το αρνείται. Στα Τρίκαλα, βρίσκουν πάρκινγκ από το κινητό, παραλαμβάνουν τα πιστοποιητικά αυθημερόν στο σπίτι τους οι πολίτες κάνοντας ηλεκτρονικά μια αίτηση. Στην Πάτρα για να πληρώσεις μια κλήση πρέπει να περάσεις από τέσσερα γραφεία.

Όλοι λένε ναι στη μαρίνα για Mega Yacht, η Δημοτική Αρχή αντιδρά λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτική επένδυση.

Όλοι λένε ναι στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Όλοι εκτός από το ΚΚΕ και τη Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη που  αγωνίζονται για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την κακή Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της οποίας η περιφέρεια εξασφάλισε, εκτός των άλλων, 43 εκατομμύρια ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Πάτρα. Ακούσατε το νούμερο; 43 εκατομμύρια ευρώ.

Ξέρετε πόσα από αυτά έχει απορροφήσει η Δημοτική Αρχή; Ούτε ένα ευρώ!!!» τόνισε.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Αλεξόπουλος και στον ρόλο της Πάτρας ως κέντρου διοργάνωσης μεγάλων γεγονότων.

«Θέλω να συναντηθούμε με τους πολίτες που πιστεύουν στα οφέλη που μπορούν να φέρουν στην πόλη τα Μεγάλα Γεγονότα, οι Μεγάλες Εκδηλώσεις, όπως το Καρναβάλι, οι Μεγάλες Διεθνείς Αθλητικές και Πολιτιστικές Διοργανώσεις, τα Μεγάλα Διεθνή Συνέδρια» τόνισε.

«Σκεφτείτε σε αυτή την πόλη, κάθε εβδομάδα να είχαμε και μια διοργάνωση που θα έφερνε επισκέπτες στην πόλη. 52 εβδομάδες, 52 Εκδηλώσεις, είτε Πολιτιστικές, είτε Αθλητικές, είτε Συνέδρια. Με γεμάτα ξενοδοχεία, με χιλιάδες κόσμο να έρχεται στην Πάτρα.

Αλλά δεν θα συμβεί από μόνο του κάτι τέτοιο. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι Φορείς, πρέπει να διεκδικήσουμε διοργανώσεις, πρέπει να οργανώσουμε εκδηλώσεις, να προετοιμάσουμε την πόλη, να διαφημίσουμε την Πάτρα.

Έμφαση δόθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο και στην πολυσυλλεκτικότητα της παράταξής του, στον καθαρά αυτοδιοικητικό της προσανατολισμό.

« Στόχος μου και επιδίωξή μου είναι η δημιουργία ενός μετώπου για την Πάτρα» είπε. «Να συναντηθούμε με όλους τους πολίτες που θέλουν την Πάτρα αλλιώς από όπου και αν προέρχονται. Τους πολίτες που πιστεύουν στις δυνατότητες της πόλης.

Με ενδιαφέρει να συναντηθούμε με τους πολίτες που πιστεύουν ότι το Πανεπιστήμιο, το ΑΤΕΙ, το ΕΑΠ, αποτελούν τον πνευματικό πλούτο αυτής της πόλης και πρέπει με αυτά τα Ιδρύματα η πόλη να έλθει πιο κοντά, να συνεργαστεί στενά.

Όπως πρέπει να συνεργαστεί στενά και με τους υπόλοιπους Φορείς, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον ΟΕΒΕΣΝΑ, τον ΣΚΕΑΝΑ, τον Δικηγορικό και Ιατρικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο, με όλους τους Φορείς λειτουργώντας ουσιαστικά το περίφημο Συμβούλιο Πόλης. Δεν θέλουμε Δήμο αλαζονικό, φοβικό.

Θέλουμε Δήμο Ανοιχτό, συνεργατικό.

Θέλω να συναντηθούμε με τους πολίτες που αποστρέφονται τη μιζέρια που δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα, που θέλουν να βάλουν τον πήχη ψηλότερα. Πολύ ψηλότερα από ένα σουβλάκι, μια μερίδα λουκουμάδες και μια λαϊκή συναυλία.

Καλό το λαϊκό γλέντι αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμά μας. Και υπάρχουν οι δημιουργικές δυνάμεις στην πόλη που μπορούν να αλλάξουν την Πάτρα.

Εδώ, ανάμεσά μας είναι.Και πρέπει να τις εμπιστευθούμε.Να τους δώσουμε ρόλο. Να τις φέρουμε στο προσκήνιο.

Να γίνουν πρωταγωνίστριες μιας νέας δημιουργικής πορείας.

Μέσα από συνεργασία και συλλογική δράση.  Είναι η στιγμή να ενώσουμε δυνάμεις με κοινούς στόχους, με κοινά οράματα.

Ένα είναι σίγουρο: τίποτε επιμέρους δεν μπορεί να πάει καλά, αν η Πάτρα σαν σύνολο, σαν πόλη δεν πάει καλά.»