Κύπρος: Αισιοδοξία για τη γεώτρηση στο στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από την γεώτρηση της ExxonMobil στον γεωτρητικό στόχο «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, δεν αποκλείεται στο πλοίο – γεωτρύπανο Stena IceMax και στο κυπριακό υπουργείο Ενέργειας να έχουν προς το τέλος της εβδομάδας τα πρώτα στοιχεία για την κατάληξη που μπορεί να έχει η γεώτρηση. Τα τελικά αποτελέσματα ωστόσο αναμένονται σε περίπου 15 μέρες. Τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον «Γλαύκο» θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά για τη γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη» που προηγήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν απογοητευτικά.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις εργασίες του γεωτρύπανου στον «Γλαύκο» -που άρχισαν στις 11 Ιανουαρίου- κρίνονται θετικές και συντηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για εντοπισμό κοιτάσματος, παρόλο ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι και σε αυτή την περίπτωση λιγότερες από τις πιθανότητες αποτυχίας. Εξαρχής ωστόσο οι πιθανότητες εντοπισμού ταμιευτήρα φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» ήταν ελαφρώς περισσότερες (κοντά στο 40%) από τις πιθανότητες που υπήρχαν για τη γεώτρηση στη «Δελφύνη», στην οποία δεν βρέθηκε φυσικό αέριο.

Η υπό διερεύνηση δομή στον στόχο «Γλαύκος» είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη στη «Δελφύνη». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η γεώτρηση εντοπίσει κοίτασμα, οι ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να περιέχει ο ταμιευτήρας εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες, αλλά πάντως καλοδεχούμενες.

Οι θετικές εξελίξεις στα πρώτα στάδια της γεώτρησης, συνίστανται στον εντοπισμό σχιστόλιθων (shales), δηλαδή πετρωμάτων που δεν είναι πορώδη και δεν διευκολύνουν τη διάχυση του φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι αν στο ευαίσθητο σημείο της υπό διερεύνηση δομής υπάρχει όντως φυσικό αέριο, αυτό πολύ πιθανό «εγκλωβίστηκε» από τους σχιστόλιθους, οι οποίοι λειτουργούν περίπου ως σφράγισμα επί του ταμιευτήρα. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ο εντοπισμός σχιστόλιθων πάνω από την υπό εξέταση δομή δεν αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού φυσικού αερίου. Μειώνει όμως τις πιθανότητες το φυσικό αέριο, εφόσον υπάρχει, να έχει διαφύγει στην ατμόσφαιρα.