Κατρούγκαλος: Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει η Λιβύη της Νότιας Αμερικής!


«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι πάγια πεποίθηση της Ελλάδας είναι «ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος».

«Απ’ την πρώτη στιγμή» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της ΕΕ που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ως «βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων. Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Αυτές τις θέσεις, όπως είπε, μετέφερε στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας επίσης και την υποστήριξή του στις μέχρι τώρα προσπάθειες της. «Τις ίδιες θέσεις», προσέθεσε, «επίσης, θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου».

Και κατέληξε: «Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότια Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον».

Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά τη δήλωση της ΕΕ, διά της οποίας απευθύνεται έκκληση για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα το συντομότερο δυνατόν, δήλωση με την οποία η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ