AXAΪΑ: “Ανάστημα” Αμβροσίου μετά την καταδίκη για τους ομοφυλόφιλους – “Ακόμα και φυλακή πηγαίνω” – “Κήρυγμα” των Ιερέων με δυσαρέσκεια!

Χθες, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος εκρίθη ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου και για τις δυο κατηγορίες (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος), για την υπόθεση με την ανάρτη-ση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2015 στο προσωπικό του ιστολόγιο με την οποία είχε καταφερθεί εναντίον των ομοφυλοφίλων.
Υπενθυμίζεται πως ο Σεβασμιώτατος είχε αθωωθεί πρωτοδίκως τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και η Έδρα είχε κάνει δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως, η οποία είχε θεωρήσει πως το κείμενο με την επίμαχη φράση δεν ήταν επικίνδυνο για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων. Είχε κάνει επίσης δεκτό τον ισχυρισμό του Σεβασμιωτάτου πως δεν εννοούσε τους ομοφυλόφιλους αλλά τους πολιτικούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης.
Ωστόσο, έπειτα από την έφεση που άσκησαν ο Εισαγγελέας Εφε-τών Πατρών και η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου στην αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, η υπόθεση οδηγήθηκε σε δεύτερο βαθμό και συγκεκριμένα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, το οποίο συνεδρίασε υπό την εξής σύνθεση: κ. Νικόλαος Μανιώτης (πρόεδρος), κ. Ελένη Ταπεινού (σύνεδρος), κ. Πανωραία Σπανού (σύνεδρος) και κ. Ροδόπη Νικολούδη (εισαγγελέας).
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδίκαση της έφεσης ξεκίνησε την πε-ρασμένη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου με τις καταθέσεις των μηνυτών και, έπειτα από ολιγόωρη διακοπή, συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως.
Μάρτυρες υπερασπίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας είχαν καταθέσει οι Σεβασμιώτατοι Mητροπολίτες Πειραιώς κ. Σερα-φείμ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Ηλείας κ. Γερμανός, ο Αιγιώτης παιδίατρος κ. Σωτήριος Καρανικόλας και η δικηγόρος εξ Αθηνών κ. Ελένη Καρνιάτη.
Η πολύωρη (σχεδόν 10 ώρες) ακροαματική διαδικασία κούρασε (και λόγω ηλικίας) τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος όμως, όπως τόνισε, με την βοήθεια του Θεού κατόρθωσε να ανταποκριθεί στη δύσκολη για εκείνον δοκιμασία.
Λίγο πριν τις 7μ.μ. ο Πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδι-κείου πρότεινε τη διακοπή τής δίκης λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, η οποία συνεχίστηκε χθες, στις 10π.μ.
Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Σεβασμιωτά-του, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και κατά την οποία υπογράμμι-σε ότι δεν καταφέρεται εναντίον των ομοφυλοφίλων παρά μόνο εναντίον της αμαρτίας, τονίζοντας ότι το μένος του ήταν εναντίον των πολιτικών που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης. Όπως είπε, αυτά που έγραψε (στο επίμαχο δημοσίευμα) τα έγραψε όχι με δόλο αλλά για να προφυλάξει την κοινωνία, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως κατά το χρόνο του δημοσιεύματος η συμβίωση των ομοφυλοφίλων ήταν ποινικό αδίκημα. Επίσης, είπε ότι δεν κατονόμασε πρόσωπα, αλλά αναφέρθηκε μόνο στην ομοφυλοφιλία, προσθέτοντας σε άλλο σημείο της απολογίας του ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό βίας λόγω του δημοσιεύματος.
Απευθυνόμενος δε προς την Έδρα ο Σεβασμιώτατος είπε χαρα-κτηριστικά: «Νομικός δεν είμαι, αλλά η δίωξή μου αφορά τα πιστεύω και τις θέσεις μου, δεν αναφέρθηκα σε πρόσωπα, αλλά στην αμαρτία και στους πολιτικούς», συμπληρώνοντας ότι διαπνέεται «από αγάπη προς τον άνθρωπο και δη τον πάσχοντα άνθρωπο».
Μετά την απολογία του, η Εισαγγελέας με εμπεριστατωμένη ανά-λυση και νομική επιχειρηματολογία, πρότεινε την αθώωση του Σεβασμι-ωτάτου, τονίζοντας ότι ο λόγος του μπορεί να είναι εν μέρει ακραίος αλ-λά δεν μπορεί να διεγείρει βία και να προκαλέσει εχθροπάθεια, ωθώντας άτομα ή ομάδες να προβούν σε ακραίες καταστάσεις εναντίον άλλων. Όσον αφορά δε στη φράση «φτύστε τους, μαυρίστε τους», είπε ότι είναι ξεκάθαρη και αφορά πολιτικούς.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπερά-σπισης και μετά από διακοπή δύο ωρών, το δικαστήριο εκφώνησε την απόφασή του στην κατάμεστη αίθουσα, κηρύσσοντας ένοχο τον Σεβα-σμιώτατο και επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.
Ο κόσμος, στο άκουσμα της απόφασης, φώναξε «αίσχος», με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων να κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη.
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονταν κάμερες τηλεοπτικών σταθ-μών τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, στις οποίες ο Σεβασμιώτατος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για τον Θεό και την πίστη μας ακόμα και φυλακή πηγαίνω! Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μου έκανε! Σήμερα είναι η πιο ιστορική ημέρα τής ζωής μου, διότι διώκομαι για την αγάπη Του!».
Στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου από νωρίς το πρωί βρέθηκαν δε-κάδες ιερείς όπως και πολλοί πολίτες από την Αιγιάλεια και τα Καλά-βρυτα, οι οποίοι στο τέλος αποδοκίμασαν το δικαστήριο για την καταδι-καστική απόφαση φωνάζοντας παράλληλα «Άξιος» για τον σεπτό Ποιμε-νάρχη μας και καταχειροκροτώντας τον κατά την έξοδό του.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΙΕΡΕΩΝ
ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ

Την 29η του μηνός Ιανουαρίου 2019 στο Αίγιο οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συνερχόμενοι συνέταξαν το κάτωθι ψήφισμα συμπαραστάσεως προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο:
«Δυστυχώς, παρά την εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας περί αθωότητας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, καθώς, όπως υπο-στήριξε, οι φράσεις του επιδίκου κειμένου δεν είναι πρόσφορες υποκίνη-σης σε βία ή ενέργειες μίσους κατά της ομάδας των ομοφυλοφίλων, εν τούτοις το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου τον καταδίκασε σε επτά-μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Περιέργεια και απορία μάς δημιουργείται πώς η Εισαγγελέας της έδρας έκανε αθωωτική πρόταση, ενώ ο Πρόεδρος και οι δικαστές πήραν καταδικαστική απόφαση!!!
Όλοι οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως εκφράζουμε τη δυσαρέ-σκειά μας για την απόφαση αυτή και δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγ-γύη, συμπαράσταση και υποστήριξη στον Πνευματικό μας Πατέρα, ο οποίος με το «επίδικο» κείμενό του προσπάθησε να προστατεύσει το ποίμνιό του ορθοτομώντας το λόγο της Αληθείας, δηλαδή του Ευαγγε-λίου, ως όφειλε, και όχι να υποκινήσει τους πιστούς σε ανάρμοστες συ-μπεριφορές βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων, καθώς ουδέποτε κα-τεγράφησαν στην Ιερά Μητρόπολή μας ή οπουδήποτε αλλού τέτοιες ε-νέργειες εξαιτίας του κειμένου του Σεβασμιωτάτου.
Η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβιώσεως και η επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια συμβάλλει στην αποδόμηση του ιερού θεσμού της οικογένειας, του βασικού δηλαδή ιστού που συνέχει και συγκροτεί την κοινωνία μας. Η μητρότητα ως συνεκτική αρχή της οικογένειας και η πατρότητα ως πραγματική και συμβολική έκφρασή της καταρρέουν συμπαρασύροντας μαζί και οποιαδήποτε στοιχεία ενότητας πού απέμειναν σε αυτήν.
Η χθεσινή απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον οι ομάδες των ομοφυλοφίλων ανεξέλεγκτα, ασύστολα και ανεμπόδιστα θα μπορούν να επιβάλουν προκλητικά τον τρόπο της ζωής τους, που δεν συνάδει με την οντολογία της ανθρώπινης φύσεως και το νόμο του Θεού.
Φυσικά, ο καθένας στην ιδιωτική του ζωή μπορεί να ενεργεί ελεύ-θερα και να ορίζει τον τρόπο που θα ζει κατά τη βούλησή του. Αυτό εί-ναι σεβαστό από όλους. Δεν μπορεί όμως να επιβάλει τον τρόπο της ζωής του και μάλιστα την ομοφυλοφιλία ως γενικό κανόνα στην κοινωνι-κή ζωή, ούτε να προσβάλλει, χωρίς κανένα σεβασμό και καμία αιδώ την πίστη και τη ζωή του άλλου, ανενόχλητος, προκλητικά, όπως τα τελευ-ταία χρόνια παρατηρείται σε «παρελάσεις υπερηφάνειας» από τις ομοφυ-λοφιλικές κοινότητες. Κανείς δεν μπορεί να περιφρονεί βασικές αρχές τού φυσικού δικαίου και να διεκδικεί το δικαίωμα να νομιμοποιήσει και να καθιερώσει κάποια φυσική παρεκτροπή ή αποκλίνουσα ηθική συμπε-ριφορά ως θεσμό της κοινωνίας.
Πιστεύουμε ότι απρόσκοπτα η Δικαιοσύνη, κατά την αναίρεση της αποφάσεως, θα εκδικάσει την υπόθεση ανεπηρέαστη από εξωγενείς παράγοντες και θα δικαιώσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.
Σεβασμιώτατε,
Διά της καταδικαστικής αποφάσεως ελάβατε «τόν της αθλήσεως στέφανον» του Χριστού και τούτο επιβεβαιώνουν η αποδοκιμασία του ακροατηρίου διά την απόφαση καθώς και τα χειροκροτήματα των πιστών και των ιερέων αναφωνούντες «Άξιος» κατά την αποχώρησή σας από το Δικαστικό Μέγαρο.
Είμεθα στο πλευρό σας, συνοδοιπόροι στον αγώνα σας να ακου-σθεί ο εκκλησιαστικός λόγος, ο λόγος του Χριστού, των Αποστόλων, των Πατέρων στον άνθρωπο που επιζητεί πραγματικά να εύρει το νόημα της ζωής του».