Ακόμα και την υγεία θα επηρεάσει το Brexit: Προβλέπεται αύξηση καρδιακών και εγκεφαλικών

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, η Βρετανία θα ξεμείνει από τρόφιμα καθώς με την αύξηση των τιμών, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να προμηθευτούν υγιεινές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Daily Mirror»,υπό τον τίτλο: «Νo Deal No Meal» που προειδοποιεί τους Βρετανούς ότι, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση του Λονδίνου από την Ε.Ε θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, αντανακλά το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα της Τερέζα Μέι.

Σε επιστολή τους προς την Συντηρητική πρωθυπουργό, δέκα διευθυντές μεγάλων εταιρειών όπως Αsda, Sainsbury’s, Waitrose, McDonald’s και KFC, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις κοινωνικές συνέπειες μίας μη συμφωνίας για το Brexit. «Μία μη συμφωνία για το Brexit μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τιμών, άδεια ράφια και ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail» επικαλούμενη την σχετική επιστολή.

«Μία μη συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια εξαιτίας της αύξησης της τιμής των φρούτων και των λαχανικών», επισημαίνουν οι συντάκτες μελέτης.

daily-mirror-front

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι, η έρευνα είναι τραβηγμένη από τα… μαλλιά. «Οποιαδήποτε συμφωνία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε θα ανεβάσει τις τιμές», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, μία μη-συμφωνία για το Brexit θα είχε το χειρότερο αντίκτυπο», προσθέτουν.

Οι συντάκτες της μελέτης, που χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη βρετανική κυβέρνηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία μη συμφωνία για το Brexit θα ανέβαζε τις τιμές γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. «Με την αύξηση των τιμών, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη Βρετανία θα μπορούσε να μειωθεί έως και 11%», σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College London και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 12 χιλιάδες επιπλέον θανάτους από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των ετών 2021-2030», τονίζουν.

Σε άρθρο τους στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open, οι επιστήμονες εξηγούν ότι αντίκτυπος θα είναι τόσο μεγάλος καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις αυξήσεις των τιμών επειδή εισάγονται μεγάλες ποσότητες φρέσκων προϊόντων.

Για παράδειγμα, το 84% των φρούτων και το 48% των λαχανικών που καταναλώνονται στη Βρετανία είναι εισαγόμενα.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, η τιμή της μπανάνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% , τα λεμόνια και τα πορτοκάλια κατά 14% και οι τομάτες κατά 15%.

«H χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις οδηγώντας σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια», εξηγούν οι Βρετανοί ερευνητές.

«Ένα σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων από καρδιακή προσβολή κατά 0,9% – περίπου 4.110 θανάτους – και των εγκεφαλικών κατά 2,9% – 8.290 θανάτους- μεταξύ των ετών 2021- 2030 μόνο στην Αγγλία», προσθέτουν.

Για τον καθηγητή Κρίστοφερ Μίλετ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial, «η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε είναι από καιρό οργανωμένη ως προς την πολιτική και κοινωνική της σημασία. Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο αντίκτυπος του Brexit θα φτάσει πολύ πέρα από την οικονομία και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την δημόσια υγεία».