Κίνα: Δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλακή

Ο Γουάνγκ Τσαντζάνγκ, Κινέζος δικηγόρος με ειδίκευση στις υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσερισήμισι χρόνων για ανατρεπτική δραστηριότητα, ανακοίνωσε δικαστήριο της Τιαντζίν, στη βόρεια Κίνα.

Ο Γουάνγκ «κρίθηκε ένοχος» για συμμετοχή «σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή» της κινεζικής κυβέρνησης και του επιβλήθηκε «ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δεύτερο λαϊκό ενδιάμεσο δικαστήριο της Τιαντζίν.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει μια διαδικασία-παρωδία δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της δίκης του Γουάνγκ τον Δεκέμβριο.

Ο δικηγόρος είχε αναλάβει σειρά υποθέσεων που οι κινεζικές αρχές θεωρούσαν ιδιαίτερα ευαίσθητες, όπως καταγγελίες περί διάπραξης βασανισμών από αστυνομικούς. Είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα τον Αύγουστο του 2015, εν μέσω ενός κύματος καταστολής το οποίο είχε βάλει στο στόχαστρο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους.