Γαλλία: Καταδρομική επίθεση ενόπλων κατά τη μεταγωγή κρατουμένου -Γάζωσαν το όχημα, πήραν τον φυλακισμένο

Police forces prepare in St. Denis, a northern suburb of Paris, Wednesday, Nov. 18, 2015. Authorities in the Paris suburb of St. Denis are telling residents to stay inside during a large police operation near France's national stadium that two officials say is linked to last week's deadly attacks. (AP Photo/Christophe Ena)/FAS120/861831748291/1511180749

Μία ακόμη… κινηματογραφική απόδραση έγινε στη Γαλλία, επτά μήνες μετά τον θεαματικό τρόπο που το είχε σκάσει ο Ρεντουάν Φαΐντ από φυλακή, με ελικόπτερο.

Αυτή τη φορά, δύο βαριά οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν σε όχημα που μετέφερε κρατούμενο σε δικαστήριο, στην πόλη Ταρασκόν, στη νότια Γαλλία. Οι δράστες «γάζωσαν» το όχημα και χτύπησαν έναν φύλακα, προτού το σκάσουν.

Όλα συνέβησαν περίπου στις 8:30 το πρωί, ακριβώς έξω από το δικαστήριο στο οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί ο Λοτφί Μπουσουάκ. Ο 27χρονος κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2017 και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένοπλη ληστεία. Οι δύο οπλισμένοι είχαν στήσει… καρτέρι στο όχημα με το οποίο έγινε η μεταγωγή. Άνοιξαν πυρ και «γάζωσαν» το όχημα, στο οποίο εντοπίστηκαν αρκετές τρύπες από σφαίρες, ενώ τουλάχιστον 11 γεμιστήρες βρέθηκαν στο σημείο, κάποιοι από αυτόματο όπλο.

Οι τρεις φύλακες που συνόδευαν τον Μπουσουάκ στη μεταγωγή του από φυλακή που απέχει 150 χλμ. είναι σοκαρισμένοι, αλλά κανένας τους δεν τραυματίστηκε από τις σφαίρες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Οι δράστες χτύπησαν τον πρώτο που βγήκε από το όχημα με το πίσω μέρος του όπλου, ενώ έναν άλλο με τζάμι.

Οι ένοπλοι και ο κρατούμενος διέφυγαν με τα πόδια. Ο Μπουσουάκ έχει στο «ενεργητικό» του 14 καταδίκες. Σύμφωνα με τον Καρίμ Τερκί, εκπρόσωπο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να αποδράσει. «Οι αρχές ήταν πραγματικά αφελείς. Έκανε τον καλό για μερικούς μήνες, προκειμένου να προσπαθήσει ξανά να το σκάσει», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Πέρα από την περίπτωση Ρεντουάν Φαΐντ, που απέδρασε με ελικόπτερο αλλά συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο ένας ακόμη κρατούμενος απέδρασε από γαλλικές φυλακές. Ήταν στο νότιο Παρίσι, όταν ένας φυλακισμένος σκαρφάλωσε σε τοίχο με σχοινί που είχε φτιάξει από σεντόνια. Οι φύλακες πυροβόλησαν τρεις φορές, αλλά κατάφερε να αποδράσει.