Deutsche Welle: Γιατί μειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2018

Σε σύγκριση με το 2017 οι τρομοκρατικές επιθέσεις περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς περισσότερο από 30% και τα θύματα κατά περίπου 25%, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Κέντρου Ανάλυσης Τρομοκρατίας JTIC.

Ο υποδιευθυντής του ερευνητικού κέντρου Μάθιου Χένμαν μίλησε στην DW για τους λόγους:

«Τη διετία 2016-2017 ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα των μαχών σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων. Πέρυσι όμως δεν σημειώθηκαν εκτεταμένες επιχειρήσεις για τον έλεγχο μεγάλων αστικών κέντρων. Η υποχώρηση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται άμεσα μείωση των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Συρία και Ιράκ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εξασθένηση του Ισλαμικού Κράτους».

Ο βρετανός ειδικός προειδοποιεί ωστόσο για σημαντικό λάθος όσων πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε. Παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει πλέον πολύ λιγότερα εδάφη υπό τον έλεγχό της παραμένει η πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, τονίζει ο Μ. Χένμαν.

«Θα ενταθούν οι μάχες στην περιοχή του Ιντλίμπ»

Ο υποδιευθυντής του βρετανικού Κέντρου Ανάλυσης Τρομοκρατίας JTIC αναφέρθηκε και στα στοιχεία της έκθεσης για την τρομοκρατία που αφορούν την Ευρώπη: «Τόσο οι επιθέσεις όσο και τα θύματα μειώθηκαν σημαντικά τη χρονιά που πέρασε στην Ευρώπη. Σημειώθηκαν μεν διάφορες μικρότερες επιθέσεις από μεμονωμένους δράστες αλλά δεν είχαμε τις μεγάλες επιθέσεις των περασμένων ετών. Παρόλα αυτά όμως η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε υψηλά επίπεδα διότι στη δυτική Ευρώπη εκτός από την ισλαμιστική τρομοκρατία απορρέει κίνδυνος και από την ανερχόμενη ακροδεξιά βία, η οποία προκαλεί συνήθως υλικές ζημιές και τραυματισμούς».

Για τα επόμενα χρόνια το βρετανικό ερευνητικό κέντρο αναμένει, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, μικρή αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Μέση Ανατολή κυρίως στην νοτιανατολική Συρία και το βόρειο και κεντρικό Ιράκ. Σύμφωνα με τον Μάθιου Χένμαν θα ενταθούν οι μάχες στην περιοχή του Ίντλιμπ ενώ δεν αποκλείεται συντονισμένη επίθεση Δαμασκού και Μόσχας για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Πηγή: Deutsche Welle