Πότε βλέπει εκλογές ο Μητσοτάκης- Στόχος του η επικράτηση στο κέντρο

Με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από μία έστω οριακή και απολύτως ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την προκήρυξη των εκλογών.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι φανερό πλέον ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα απομένουν από τρεις έως οχτώ μήνες παραμονής στην εξουσία, χρόνος ο οποίος αναμένεται να είναι εξαιρετικά πυκνός σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

Μία φράση μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του economist, τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ήταν απολύτως ενδεικτική για τις σκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών.

“Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Υπάρχει ένα θέμα αν μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα τέσσερις εκλογές. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μπορείς όμως να τις μοιράσει (ο πρωθυπουργός) σε δύο Κυριακές. Νομίζω ότι δύσκολα μπορεί ο κ. Τσίπρας να μην κάνει εκλογές τον Μάιο.Υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο λοιπόν θεωρούν ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ουσιαστικά άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής περιόδου, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία κινείται πάνω σε μία λεπτή κλωστή, με έντονο τον χαρακτήρα της “κουρελού”, όπως έχει ήδη δηλώσει ο κ.Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τις προεκλογικές στροφές με τρεις κινήσεις που θα έχουν άμεσο χαρακτήρα υλοποίησης:

-Ανασχηματισμός στον κομματικό μηχανισμό.

Με αφορμή την αποχώρηση κομματικών στελεχών, τα οποία σήμερα κατέχουν θέσεις στον μηχανισμό του κόμματος και ενδιαφέρονται να κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα υπάρξουν και ευρύτερες αλλαγές στις γραμματείες , ως αποτέλεσμα συνολικότερης αξιολόγησης.

Οι νέες τοποθετήσεις θα περιλαμβάνουν πρόσωπα όλων των ηλικιών, από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τα ονόματα όσων αποχωρούν, θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με τους δύο αναπληρωτές εκπροσώπους τύπου της ΝΔ (Κυρανάκης και Ρωμανός) να είναι ανάμεσα σε αυτά, κάτι που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων και σε αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ.

-Έμφαση στον προγραμματικό λόγο.

Επιδίωξη της ΝΔ είναι να κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών και όχι απλώς να εκφράσει τη λαική δυσαρέσκεια των κυβερνητικών επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στη δημοσιοποίηση και επικοινωνία του προγράμματος της ΝΔ. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου μάλιστα αναμένεται η παρουσίαση της “γαλάζιας” κυβερνητικής πρότασης για την Υγεία, όπου κεντρικό ρόλο έχει παίξει ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Οικονόμου.

-Ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις νέες εκλογικές περιοχές των εν ενεργεία βουλευτών της πάλαι ποτέ Β Αθήνας μετά τον κατακερματισμό της.

Πρόκειται για ένα ήδη γνωστό σχεδιασμό , τον οποίο πρώτο αποκάλυψε το liberal.gr, αλλά είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και επίσημα ώστε να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες.

Ένας από τους κεντρικούς πάντως στόχους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επικράτηση της ΝΔ στο χώρο του λεγόμενου κέντρου. Συνεργάτες του πρόεδρου της ΝΔ σημειώνουν με νόημα ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ότι “θα φανεί ποιός τελικά συνεργάζεται με τα άκρα και ποιός είναι το πραγματικό κέντρο”.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα χαρακτηρίζουν “κωμικό το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται ως ο πολιτικός που μπορεί να διεμβολίσει το χώρο της κεντροαριστεράς, την ώρα που στηρίζεται στη ψήφο των κυρίων Παπαχριστόπουλου, Ζουράρι και της κυρίας Κουντουρά για να κυβερνήσει”.

 

liberal.gr