Συμφωνία των Πρεσπών: Τι ακολουθεί μετά την κύρωσή της από τη Βουλή

Εξελίξεις φέρνει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων με 153 «ναι», η οποία έγινε έπειτα από μήνες αντιπαραθέσεων, «αναδιάταξη» του πολιτικού χάρτη της χώρας και μια τεταμένη τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Και ενώ ακόμη η εγχώρια πολιτική σκηνή «βράζει», η διαδικασία για τα επόμενα βήματα της συμφωνίας έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται.

Αμέσως μετά από τη μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία που διήρκησε 38,5 ώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της συμφωνίας.

Μάλιστα, σε tweet του έγραψε: «Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

Με αυτή την κίνηση, ξεκίνησε και η θεσμική διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή των Πρεσπών και την αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία.

Μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών καθαρογραφεί, θα επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας με ρηματική διακοίνωση.

Αμέσως μετά θα ενημερωθεί επίσημα το ΝΑΤΟ για την κύρωση της Συμφωνίας και θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής. Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα αποσταλεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί.

Μετά και από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που πήρε το «πράσινο φως» από τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

Ενημέρωση διεθνών οργανισμών και άνοιγμα πρεσβειών

Το επόμενο βήμα είναι η επίσημη ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την αλλαγή του ονόματος ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και τα ενταξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια και πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, θα ανοίξουν και προξενεία σε Μπίτολα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια από Ευρωπαίους και Αμερικανούς
Η είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από την διεθνή πολιτική σκηνή, με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να συγχαίρουν την ελληνική βουλή.

Αμέσως μετά από τα συγχαρητήρια των Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ, τη συμφωνία χαιρέτισαν οι Ντόναλντ Τουσκ και Πιερ Μοσκοβισί.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν τα συγχαρητήρια του Μάθιου Νίμιτς.

«Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη» τόνισε ο κ. Νίμιτς σε ανακοίνωσή του.

Την κύρωση της συμφωνίας χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε πως προσβλέπει την ένταξη της γειτονικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία στο μέλλον.

«Χαιρετίζω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής» τόνισε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε η καγκελάριος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής δεξίωσης που παραθέτει πάντα για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της.

Για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή μίλησε με τη σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για «όραμα, θάρρος και επιμονή» από πλευράς της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην προσπάθεια να επιλύσει το ονοματολογικό.

Συγχαρητήριο μήνυμα για τις Πρέσπες έστειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ‘Μακεδονίας’, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια», έγραψε χαρακτηριστικά.