«Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών: Έπεσαν οι μάσκες!

Την υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν ανέλαβε να κλείσει ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα επέκρινε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πραγματικότητα, τόνισε ο Ιάσονας Φωτήλας, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, παραδίνοντας τη γλώσσα και την εθνότητα της Μακεδονίας στους βόρειους γείτονες  μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, επεδίωξε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την καταστροφή οικονομική πολιτικής της και ταυτόχρονα να κερδίσει την εύνοια των ξένων δυνάμεων. Λογάριαζε βέβαια χωρίς την κρίση των Ελλήνων, που κατάλαβαν πολύ καλά το παιχνίδι που πήγε να παιχτεί στην πλάτη του. Μάλιστα, ούτε η Νέα Δημοκρατία διασπάστηκε όπως επιδίωξε ο κ. Τσίπρας, αντίθετα μάλιστα γιγάντωσε. Ολοκληρώνοντας ο κ. Φωτήλας, τόνισε πως θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και θετική συμφωνία στην κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα, Πολάκη, Παπαγγελόπουλου, Κατρούγκαλου, Σκουρλέτη και Κουρουμπλή!

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=eCkKcBf068A&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί ακούγονται πάρα πολλά. Το είπε ο συνάδελφός μου – είναι παρών – ο κ. Τριανταφυλλίδης, σε τηλεοπτική εκπομπή που ήμασταν στο ίδιο πάνελ πριν από λίγες μέρες, αλλά το ακούω συχνά-πυκνά και από άλλους Βουλευτές της συμπολίτευσης, κυρίως από αυτούς που έλκουν την καταγωγή του από τη Μακεδονία.

Είπε λοιπόν ότι δήθεν, δηλαδή, η Κυβέρνηση ανέλαβε μια «καυτή πατάτα» και καλούν τους πολίτες να δουν όχι τι θέλουν, τι επιθυμούν, αλλά τι είναι δυνατόν να πετύχουμε, τι μπορούμε να πετύχουμε, εννοώντας προφανώς ότι και αυτοί οι βουλευτές θα ήθελαν μια καλύτερη συμφωνία, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, ο ισχυρισμός σας, εκτός του ότι είναι εκτός γραμμής και θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να σας τραβήξει το αυτί, είναι και καθ’ όλα ψευδής.

Καμία «καυτή πατάτα» δεν αναλάβατε και καμία υποχρέωση δεν είχατε να ανοίξετε, αλλά ακόμα περισσότερο να κλείσετε μέσα σε τρεις μήνες, ένα ζήτημα που εδώ και τριάντα χρόνια κανείς δεν έκλεισε. Κανείς δεν σας υποχρέωσε να κλείσετε το Σκοπιανό.

Σε διαφορετική περίπτωση, ας βγει ο Πρωθυπουργός να δηλώσει ότι υποχρεώθηκε και εκβιάστηκε από κάποιον και ας μας πει και από ποιον.

Αντιθέτως, τόσο Πρωθυπουργός όσο και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, που υπέγραψαν αυτή τη Συμφωνία, δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτήν και δηλώνουν ότι είναι μια συμφωνία εξαιρετική για τη χώρα.

Συνεπώς, καμία «καυτή πατάτα» δεν αναλάβατε. Επιλέξατε να ανοίξετε και να κλείσετε το σκοπιανό και δεν πήρατε αυτό που μπορούσατε, αλλά ακριβώς αυτό που θέλατε.

Δεν ξεχνάμε ότι ήταν το κόμμα σας που το 2008 έδινε μάχες για να πετύχουν οι βόρειοι γείτονές μας αυτά ακριβώς που τους παραχωρείτε σήμερα με αυτήν τη Συμφωνία: όνομα, γλώσσα, εθνότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του  ΣΥΡΙΖΑ, πήρατε ακριβώς αυτό που επιθυμούσατε και, υπ’ αυτήν την έννοια, είναι δικαιολογημένη οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να αισθάνονται υπερήφανοι για την επιτυχία τους.

Τώρα το ερώτημα είναι: Γιατί επιλέξατε να φέρετε και να κλείσετε στο άψε σβήσε το Σκοπιανό με κάθε κόστος; Η απάντηση είναι σύνθετη.

Πρώτον, γιατί έπρεπε άμεσα να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα, ώστε να μην ασχολείται ο κόσμος με τα αδιέξοδα της οικονομικής καταστροφικής σας πολιτικής. Δεν υπολογίσατε, βέβαια, ότι ο Έλληνας πάνω από όλα βάζει την εθνική του συνείδηση. Δεν υπολογίσατε ότι σκάβετε τον ίδιο σας τον λάκκο. Και σωστά δεν το υπολογίσατε. Γιατί για εσάς δεν είναι τόσο σοβαρό, δεν είναι τόσο σημαίνον όσο για τον μέσο Έλληνα.

Δεύτερον, γιατί σκεφτήκατε ότι κλείνοντας το Σκοπιανό ύστερα από τριάντα χρόνια, θα κερδίζατε την εύνοια των ξένων δυνάμεων, ευρωπαϊκών και μη, και κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποκομίζατε κομματικά οφέλη. Πράγματι, αυτό το καταφέρατε.

Τρίτον, γιατί πιστέψατε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα φέρνατε σε δύσκολη θέση την Αντιπολίτευση, τόσο την ελάσσονα, αλλά κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και εν μέρει το καταφέρατε. Διαλύσατε ένα κόμμα, το Ποτάμι, πληγώσατε ένα άλλο, το ΚΙΝΑΛ, ενσωματώσατε ένα τρίτο, τους ΑΝΕΛ. Όμως, τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν τη φθείρατε,  αλλά αντίθετα, τη συσπειρώσατε, τη δυναμώσατε, τη γιγαντώσατε.

Στην ουσία τώρα. Ξεκίνησε η Κυβέρνηση μια διαπραγμάτευση χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς συμμετοχή κανενός άλλου θεσμικού οργάνου -κόμματα, πολιτικοί Αρχηγοί, Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, μια διαπραγμάτευση που ήταν καταδικασμένη από την αρχή να αποτύχει, πρωτίστως γιατί η ελληνική Κυβέρνηση δεν την πίστευε. Δεν την πίστευε ιδεολογικά, πάνω από όλα. Ακούσαμε όλοι την κυρία Χριστοδουλοπούλου, ακούσαμε τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνουν υπερήφανοι που το 2008 ήθελαν οι Σκοπιανοί να ονομαστούν «Μακεδόνες» σκέτο. Η τοποθέτηση του κ. Φίλη είναι η επίσημη ιδεολογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ήταν καταδικασμένη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αποτύχει αυτή η διαπραγμάτευση και για άλλον ένα λόγο. Γιατί ξεκίνησε από αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκει η Κυβέρνηση να είναι το τελευταίο σκέλος της διαπραγμάτευσης, το όνομα. Η διαπραγμάτευση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έπρεπε να έχει ως αφετηρία την επίλυση όλων των αλυτρωτικών ζητημάτων και αφού έχουν κατοχυρωθεί αυτά, και μόνο τότε, η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η εύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος, σύνθετου ή μη. Εσείς, αντίθετα, είτε από ανικανότητα είτε γιατί θέλατε σώνει και καλά, άρον-άρον, να τελειώσετε με αυτή τη Συμφωνία, αποδεχτήκατε και παραχωρήσατε τα πάντα, όνομα και ό,τι άλλο σας ζητήθηκε.

Και βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους διαπραγμάτευση ήταν αυτή, όταν από την αρχή ήσασταν διατεθειμένοι να παραδοθείτε εξ ολοκλήρου, σε σημείο που ήσασταν έτοιμοι να δεχτείτε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» και το αποσύρετε άρον-άρον;

Και επιτέλους, σταματήστε να μας ρωτάτε, δήθεν, για να μας φέρετε σε δύσκολη θέση, αν θα δεχόμασταν το ένα όνομα ή το άλλο. Γιατί δεν θα σας απαντήσουμε τι θα δεχόμασταν και τι όχι. Γιατί δεν πρέπει να σας απαντήσουμε. Γιατί εμείς έχουμε σκοπό να διαπραγματευτούμε πραγματικά, από το μηδέν, σε όλα τα επίπεδα, αν καταφέρουμε σήμερα να μην περάσει αυτή η επιζήμια Συμφωνία.

Για τον κ. Καμμένο δεν θα ξοδέψω ούτε δέκα δεύτερα από την ολιγόλεπτη ομιλία μου. Δεν αξίζει τον κόπο. Το μόνο που θα πω είναι ότι ο κ. Καμμένος είναι η επιτομή αυτού που λέμε «τζάμπα μάγκας» και πλέον ό,τι και να λέει, κανείς δεν του δίνει σημασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω. Η αλήθεια είναι μια. Όποιος ψηφίσει αυτή τη Συμφωνία, στηρίζει αυτήν την Κυβέρνηση στο σύνολό της, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Όποιος συνάδελφος ψηφίσει σήμερα «ναι», στηρίζει την παιδεία της ρετσινιάς της αριστείας, στηρίζει το πελατειακό κράτος των εκατό χιλιάδων και πλέον προσλήψεων από το παράθυρο στο Δημόσιο, στηρίζει την πολιτική της αντικατάστασης της δουλειάς από επιδόματα, της αφαίμαξης των κονδυλίων των επενδύσεων στον βωμό των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, στηρίζει την Κυβέρνηση της ΔΕΠΑ, του Πετσίτη, του Παπά, του Καλογρίτσα. Όποιος ψηφίσει σήμερα «ναι» στηρίζει την ανασφάλεια, τον τρόμο, τους ρουβικωνοκουφοντίνες, στηρίζει την απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και της κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών.

Τέλος, όποιος συνάδελφος ψηφίσει σήμερα «ναι», να έχει υπ’ όψιν του ότι στηρίζει τον κ. Πολάκη, τον κ Κατρούγκαλο, τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Κουρουμπλή και πάνω απ’ όλα, στηρίζει τον κ. Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλή σας ψήφο!