Πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί για ευρωβουλευτές έχοντας ψηφίσει και Brexit

Και όμως. Η πιθανότητα οι Βρετανοί να διεξάγουν ευρωεκλογές παρότι έχουν αποφασίσει Brexit, φαντάζει αρκετά πιθανή.

Θεωρητικά, η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί από την Τερέσα Μέι στις 29 Μαρτίου 2019.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Κόρμπιν κατέθεσε έξι συνολικά τροπολογίες που θέτουν εναλλακτικά σχέδια εξόδου, αλλά και την πιθανή διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η πρόταση της Ιβέτ Κούπερ των Εργατικών μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρατείνει το άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο, πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, προειδοποίησε ότι η Βρετανία ίσως να μην πάρει την έγκριση της ΕΕ για την παράταση της ημερομηνίας εξόδου, καθώς μία τέτοια απόφαση δεν είναι μονομερής.

Μέχρι τη βδομάδα που έρχεται, όταν και κατατίθεται σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit (29 Ιανουαρίου) θα έχουμε κι άλλες προτάσεις, ωστόσο οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ένα από αυτά, είναι το ενδεχόμενο παράτασης εξόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στη Βρετανία ότι περιμένει τις προτάσεις της αλλά και πως η συμφωνία, την οποία καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων, είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει το Λονδίνο.

Η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ δήλωσε την Τρίτη πως “καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα θα εκκινήσει η διαδικασία”. Από την άλλη, ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit εκτιμά πως η έναρξη της διαδικασίας από πλευράς Βρυξελλών θα έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Λονδίνο, ότι ο “δρόμος είναι μονόδρομος”. Η ΕΕ δεν δέχεται για την ώρα επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την αποχώρηση.

Η παράταση του άρθρου 50 χωρίς σαφές σχέδιο για τα επόμενα βήματα και για να αρθεί το αδιέξοδο είναι ανεδαφική, όπως τόνισαν θεσμικοί παράγοντες στο News 24/7.

Διαδηλώσεις υπέρ του Brexit
Διαδηλώσεις υπέρ του Brexit AP

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν το Brexit αναβληθεί για μετά το τέλος Ιουνίου, η Βρετανία υποχρεούται να οργανώσει τον Μάιο εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς κάτι αντίθετο θα σήμαινε συνταγματική εκτροπή. Και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε ένα “Brexit σε αναμονή” με ευρωεκλογές στη χώρα που αποφάσισε… έξοδο από την Ευρώπη. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές που πιθανώς εκλεχθούν, θα παραμείνουν μέχρι να φύγουν χωρίς να έχουν δικαίωμα λήψης αποφάσεων.

Θυμίζουμε ότι σήμερα, το Κοινοβούλιο έχει 751 ευρωβουλευτές, που είναι ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι 27 από τις 73 θέσεις που κατέχει η χώρα θα μοιραστούν και οι υπόλοιπες 46 θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημιουργίας πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή στην περίπτωση που ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών μετά τις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι 705, αν οι Βρετανοί δεν κάνουν εκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ για την αναδιανομή των θέσεων καμία χώρα δε χάνει ευρωβουλευτές, ενώ μερικές αυξάνουν τις θέσεις του (από μία έως πέντε θέσεις), ανάλογα με τα δημογραφικά τους στοιχεία.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψιν τον πληθυσμό των κρατών – μελών και ακολουθεί τον κανόνα της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες σε πληθυσμό χώρες, έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές από τις μικρότερες.

Πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί για ευρωβουλευτές έχοντας ψηφίσει και Brexit

Φόβοι για “άτακτη αποχώρηση”

Την Πέμπτη πάντως, η Συντονιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit συζήτησε την κατάσταση και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τη θέση του τις επόμενες ημέρες.

Η Συντονιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από το τέλος που θα πλήρωναν οι πολίτες της ΕΕ για να υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση καθεστώτος εγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό σε σχέση με όλους τους πολίτες του ΗΒ που διαμένουν στην επικράτειά τους.

Η Συντονιστική Ομάδα για το Brexit τόνισε ότι, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Απόσυρσης και της Πολιτικής Δήλωσης, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Κοινοτήτων για να υπερβεί αυτό το αδιέξοδο. Αναμένει από την πλευρά του ΗΒ να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν με μια θετική και βιώσιμη πρόταση σχετικά με τη μελλοντική πορεία του.

Η Ομάδα επανέλαβε ότι η Συμφωνία Απόσυρσης είναι δίκαιη και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το “σύστημα ασφαλείας” (backstop) για την Ιρλανδία, διότι αποτελεί εγγύηση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει δημιουργία “σκληρών συνόρων” στο νησί της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα θα διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.

Επιμένει ότι, χωρίς το συμφωνημένο “σύστημα ασφαλείας” (backstop) για “οτιδήποτε προκύψει”, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του για τη Συμφωνία Απόσυρσης.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ταπεινωτική ήττα στη Βουλή
Η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ταπεινωτική ήττα στη Βουλή AP

Επανέλαβε επίσης τη μακροχρόνια θέση του Κοινοβουλίου ότι είναι ανοικτό σε μια πολύ πιο φιλόδοξη μελλοντική σχέση, αν το ΗΒ την επιθυμεί. Αυτό θα επέτρεπε όχι μόνο μια στενότερη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΒ, αλλά και την αποφυγή της χρήσης του “συστήματος ασφαλείας”. Υπογράμμισε ότι αναμένει την επόμενη εβδομάδα μεγαλύτερη σαφήνεια από το ΗΒ σχετικά με τη θέση του για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ.

Τέλος, η Ομάδα αναγνώρισε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας αυξάνει τις πιθανότητες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν μπορεί να μετριαστεί από οποιαδήποτε μορφή ειδικής ρύθμισης μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Υπογράμμισε ότι, παρόλο που η απουσία συμφωνίας δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός, η μόνη υπεύθυνη πορεία δράσης παραμένει η συνέχιση και εντατικοποίηση του σχεδιασμού ενός σεναρίου για άτακτο Brexit.

H Συντονιστική Ομάδα του ΕΚ για το Brexit θα συνέλθει αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Ιανουαρίου για να συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 30-31 Ιανουαρίου.