(ΦΩΤΟ)-AΧΑΪΑ: Το Αίγιο τιμά την επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας” – Οι εκδηλώσεις, τα αγήματα αναβίωσης και οι τελετές της εθνικής-τοπικής εορτής


Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που εορτάζεται επισήμως για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την καθιέρωσή της ως επίσημη τοπική εορτή εθνικής σημασίας, προετοιμάζεται από τον Δήμο Αιγιαλείας και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.

Χθες πραγματοποιήθηκε  βραδινή πομπή στο κέντρο της πόλης με την παρουσία αγημάτων αναβιωτών διαφόρων περιοχών της πατρίδας, καθώς και έκθεση φωτογραφίας αναβίωσης, αρμάτων και φορεσιάς στο Παναγιωτοπουλέικο.

Ανήμερα της επετείου,σήμερα  Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά τη Θεία Δοξολογία θα γίνει μεταφορά της επιτύμβιας στήλης του Ανδρέα Λόντου στο προαύλιο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και θεατρικό δρώμενο, ενώ την Κυριακή 27 Ιανουαρίου θα ψαλεί Θεία Δοξολογία στον Παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης. Τις ίδιες μέρες θα παρουσιαστεί θεατρικό έργο με θέμα τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, στον κινηματογράφο “Απόλλωνα”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Χθες πραγματοποιήθηκε βραδινή πομπή ως φόρος τιμής και μνήμης στους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού, στους συμμετέχοντες στην μυστική συνέλευση. Η πομπή  ξεκίνησε  από το Παναγιωτοπουλέικο όπου η παρουσία συλλόγων αρματωμένων και αγημάτων διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση και έδωσε ένα ξεχωριστό και μοναδικό ύφος στην πομπή. Αξίζει να σημειωθεί πως το πολιτιστικό σωματείο ‘Άρατος, παράρτημα Νοτίου Ελλάδος’ και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Βασίλης Γεωργαντάς θα φέρουν τα άρματα των στρατηγών Πετμεζά και Ζαΐμη.

Υπήρξε  μια σύντομη τιμητική εκδήλωση στο Παναγιωτοπουλέικο προς τιμή των ηρώων. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας αναβίωσης της Ελληνικής Επανάστασης, υπό την διοργάνωση του σωματείου ‘Άρατος΄,καθώς και έκθεση αρμάτων και φορεσιάς του συλλόγου Ελληνομνήμονες Καλαμάτας από την προσωπική συλλογή του προέδρου τους Σπύρου Κατσίρα.

Την εκδήλωση τίμησαν  τα χορευτικά της πόλης μας και η Φιλαρμονική Αιγίου όπου λάμπρυναν τη βραδιά με την παρουσία τους στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Σήμερα  Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό Φανερωμένης θα ακολουθήσει πομπή μεταφοράς της επιτύμβιας στήλης του Α. Λόντου από τον μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης στο Λαογραφικό μουσείο Αιγίου και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνου. Κατά τη πορεία προς το μουσείο θα πραγματοποιηθεί μικρό θεατρικό δρώμενο, υπό των οδηγιών του κυρίου Κ. Κλάγκου, με την παρουσία μελών του συλλόγου μας ο οποίος θα αποτελεί και το τιμητικό άγημα της πομπής. Στη συνέχεια έπεται λαμπρή παρέλαση επί της Μητροπόλεως. Όπως αρμόζει στη φιλόξενη πόλη μας, θα ακολουθήσει γεύμα στους προσκεκλημένους μας των αδελφών συλλόγων, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, στην αίθουσα της ΔΗΚΕΠΑ.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ο σύλλογος ιστορικής αναβίωσης ‘Βοστίτσα 1821’ θα παρευρεθεί στην δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης όπου θα τελεστεί δέηση εις μνήμην Α. Λόντου και θα αποδοθούν τιμές, καθώς ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου θεωρείται ένα από τα σημεία συνάντησης των συνέδρων στην μυστική συνέλευση. Σημειωτέον στο ιερό ναό θα παρευρίσκονται τα παράσημα του Α. Λόντου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κ. Κλάγκο και την κυρία Β. Μπεντεβή για την πρότασή τους να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στο θεατρικό έργο που ετοιμάζουν με θέμα τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας , το οποίο είναι ένα πόνημα πολλών μηνών έρευνας και προετοιμασίας. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον ‘Απόλλωνα’ το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ενώ την Κυριακή 27 Ιανουαρίου η παράσταση θα ανέβει στην Τέμενη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ “ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821”

Η παρουσίαση του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», που συστάθηκε με στόχο να μεταφέρει το Επαναστατικό πνεύμα στην νέα γενιά, μπρος στον κίνδυνo αυτό να ξεχαστεί, έγινε προ ημερών στο Αίγιο, από πρωτεργάτες που επιδεικνύουν αγάπη και θαυμασμό για τους Ηρωες, με δραστηριοποίηση σε εορτασμούς ιστορικών γεγονότων, εντός κι εκτός περιοχής.

Πρόεδρος του φορέα είναι ο Λάμπης Ψυχογιάννης, ο Δημήτρης Φράγκος α΄ αντιπρόεδρος και ο Γιώργος Παπαθανασίου β’, ο Γιώργος Αλεξόπουλος γραμματέας και ο Γιώργος Μπόγδος ταμίας, με τα μέχρι τώρα ενεργά μέλη να φτάνουν τα 25. Ολα, πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν και γδάρθηκαν, για να υπάρχει σήμερα ελευθερία αντί σκλαβιάς.

Οι φορεσιές τους είναι πανάκριβες, ως πιστά αντίγραφα ιστορικών ντοκουμέντων, το ίδιο και τα άρματα (17ου-18ου αιώνα), με τα οποία θα εμφανιστούν και πάλι στις εκδηλώσεις εορτασμού της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας», μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, στο Αίγιο, ενώ θα παίξουν και σε θεατρική παράσταση.

Στο ενεργητικό του συλλόγου, με τον χαρακτηρισμό «Βοστιτσάνοι», είναι εκδηλώσεις, στην Εξοδο του Μεσολογγίου, σε Αμφισσα, Καρπενήσι, Καλάβρυτα, Τρίπολη, Ναύπλιο κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ History για τη ζωή του Κολοκοτρώνη.