Οσκαρ: Γονείς δολοφονημένου παιδιού ζητούν να αποσυρθεί ταινία βασισμένη στο θάνατό του

Οι γονείς ενός 2χρονου αγοριού που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από δύο αγόρια το 1993 στο Λίβερπουλ ζήτησαν να αποσυρθεί από τη λίστα με τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ και να μην προβληθεί στους κινηματογράφους μια ταινία μικρού μήκους που βασίζεται στην ιστορία αυτή.

Το 1993 ο Τζον Βέναμπλς και ο Ρόμπερτ Τόμσον, ηλικίας 10 ετών τότε, απήγαγαν, βασάνισαν και σκότωσαν τον μικρό Τζέιμς Μπάλτζερ. Το νήπιο βρέθηκε νεκρό δύο ημέρες αργότερα κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αποτροπιασμό όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Βίνσεντ Λαμπ γύρισε την ταινία μικρού μήκους Detainment, διάρκειας 3ο λεπτών, η οποία παρουσιάζεται ως «πραγματική ιστορία βασισμένη στην απομαγνητοφώνηση των καταθέσεων (σ.σ. στην αστυνομία) και σε ηχογραφημένα ντοκουμέντα».

Ο γονείς του Τζέιμς, Ντενίζ Φέργκους και Ραλφ Μπάλτζερ, ζητούν από τον σκηνοθέτη να αποσύρει την ταινία του από τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ και να μην την προωθήσει στους κινηματογράφους. «Είναι ένα πράγμα να γυρίζεις ταινία χωρίς να επικοινωνήσεις ή να ζητήσεις την άδεια από την οικογένεια του Τζέιμς και είναι εντελώς άλλο να παρουσιάζεις τις τελευταίες ώρες της ζωής του Τζέιμς, πριν δολοφονηθεί βάναυσα και να αναγκάζεις εμένα και την οικογένειά μου να το ξαναζήσουμε» έγραψε στο Twitter η μητέρα του παιδιού, δηλώνοντας «πολύ οργισμένη και προβληματισμένη».

Η έκκληση με την οποία ζητούν να αποσυρθεί η ταινία από τις υποψήφιες για Όσκαρ είχε συγκεντρώσει σήμερα το πρωί περισσότερες από 112.000 υπογραφές στο διαδίκτυο.

Τα αγόρια που σκότωσαν τον Τζέιμς Μπάλτζερ αποφυλακίστηκαν το 2001 και άλλαξαν τα ονόματά τους για να μην πέσουν θύματα αντιποίνων. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Τζον Βέναμπλς καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Αυτή ήταν η δεύτερη καταδίκη του για την ίδια κατηγορία, αφού και το 2010 είχε κριθεί ένοχος και τότε του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.