Οργή Αναστασιάδη κατά Ακιντζί: Ψέματα ότι έθεσα θέμα δύο κρατών στην Κύπρο

Την απάντησή του στις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για δήθεν εισήγηση του να εξεταστεί λύση του Κυπριακού στην βάση δύο κρατών, έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αν πραγματικά επιθυμούν λύση (η τουρκική πλευρά) ας υποβάλουν τις γραπτές τους θέσεις ή ας επαναλάβουν εκείνα τα οποία αξιούν δηλαδή είτε ίσο αριθμό είτε θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις και ας αποφασίσει ο καθένας αν αυτή είναι μια λύση που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό πως στο Κραν Μοντανά έγινε συζήτηση για λύση δύο κρατών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η μνήμη του κ. Ακιντζί φαίνεται ότι τον απατά. Ξεχνά ότι στις 5 Ιουλίου μια μέρα προ της 6ης, που ήρθε ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπέβαλε γραπτώς τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για όλα τα θέματα που έθιγε ο ΓΓ του ΟΗΕ, τις παραμέτρους του και αφορούσαν την εξεύρεση μιας λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θυμήθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια να πει ότι στο Κραν Μοντανά τάχα εισηγήθηκα κάτι ανάλογο, όμως σήμερα είναι που έκαμε δηλώσεις ο κ. Τσαβούσογλου για να μην αναφέρει οτιδήποτε για το Κραν Μοντανά αλλά για να αναφερθεί στο θέμα ότι τάχα κάτι ανάλογο ελέχθη στη Νέα Υόρκη. Να υπενθυμίσω ότι έχω δημόσια δηλώσει ότι στη Νέα Υόρκη αυτός που ανέπτυξε ανάλογες απόψεις ήταν ο κ. Τσαβούσοβλου και ο δικός μου προβληματισμός και θέσεις ήταν ότι έπρεπε να μας απασχολήσει η ενδεχόμενη αποκέντρωση εξουσιών».

Ερωτηθείς προς τι αυτά τα ψεύδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «θα δείτε τις επόμενες των ημέρες τι θα γίνει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον διχασμό και αποφεύγουν να απαντήσουν και προκαλώ να πουν ποιες ήταν οι γραπτές προτάσεις τους στα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτό που επιδιώκουν ένα είναι: να ελέγξουν ολόκληρη την Κύπρο και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό».

Κληθείς να απαντήσει στην πρόσκληση του κ. Ακιντζί για έστω και άτυπη συζήτηση για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα έστω και άτυπα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαι πάντοτε έτοιμος. Να υπενθυμίσω ότι στις 16 Απριλίου έγινε συνάντηση και δεν δέχθηκε ο κ. Ακιντζί ούτε καν φωτογράφους να είναι παρόντες διότι δεν ήθελε να δώσουμε την εντύπωση ότι αρχίζουμε διάλογο. Το ίδιο έγινε πρόσφατα προ της εξαγγελίας του διανοίγματος των οδοφραγμάτων όταν και πάλι δεν θέλησε να είναι τουλάχιστον από πλευράς μας ο κ. Μαυρογιάννης και από δικής του πλευράς ο κ. Ερχάν προκειμένου να δουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Συνεπώς ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν πραγματικά επιθυμούν ας υποβάλουν τις γραπτές τους θέσεις ή ας επαναλάβουν εκείνα τα οποία αξιούν δηλαδή είτε ίσο αριθμό είτε θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις και ας αποφασίσει ο καθένας αν αυτή είναι μια λύση που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω, δεν μπαίνω σε αυτή λογική, έχουμε πει ότι ακολουθούμε τη πολιτική που το κράτος χαράσσει στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς και δεν πρόκειται να μπούμε σε μια αντιπαράθεση».