Καιρός: Πώς θα κινηθεί ο «Φοίβος» τις επόμενες ώρες

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Φοίβος» βρίσκεται η χώρα, καθώς σε πολλές περιοχές σημειώνονται έντονα φαινόμενα, με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Ο «Φοίβος» χτυπά και την Αττική, όπου από τα ξημερώματα της Παρασκευής εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο (26/01), ωστόσο, τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

xart1_2
xart2_2

Πιο συκεκριμένα, το Σαββάτο 26/01, αναμένονται βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 27/01 βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σαββάτο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Στο πρώτο μέρος του βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και την πνοή του ανέμου έως το βράδυ του Σαββάτου 26/01, ενώ στο δεύτερο μέρος φαίνεται η κατανομή του υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), σε σχέση με τη θέση του χαμηλού.

Meteo.gr: "Φοίβος": Κίνηση χαμηλού & υετός. Παρασκευή 25/01 - Σάββατο 26/01  2019

Κατά το υπόλοιπο της Παρασκευής 25/01 αναμένεται να συνεχίσουν οι βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κυρίως σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία θα εξασθενήσουν σημαντικά από το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες και νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 9 μποφόρ, με πολύ υψηλό κυματισμό, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Επιπρόσθετα, μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα παρατηρηθεί στη Νότια Ελλάδα (Χάρτης 3), κυρίως στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές.

Στην Αττική αναμένονται βροχές καθ’όλη την ημέρα, με πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων κατά κύριο λόγο το μεσημέρι και το βράδυ. Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές με πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων έως το απόγευμα.

xart3
xart4