Νέος πονοκέφαλος για τον Μακρόν – Τα «Κίτρινα Γιλέκα» κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές

Τα πρώτα ονόματα στη λίστα υποψηφίων που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαϊου ανακοίνωσαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία.

Στην κορυφή της λίστας των δέκα, μέχρι στιγμής ονομάτων, φιγουράρει η Ινγκρίντ Λεβαβασέρ, η ηλικίας 31 ετών νοσοκόμα από τη Νορμανδία, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος, που ξεκίνησε τη δράση του διαδηλώνοντας ενάντια σε μια σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, αλλά εξελίχθηκε σε κίνημα διαμαρτυρίας κυρίως κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι υποψήφιοι συγκρότησαν δική τους ομάδα, την «Πρωτοβουλία των Πολιτών», που πήρε το όνομά της από μια από τις βασικές διεκδικήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», να επιτραπεί δηλαδή σε πολίτες να συγκεντρώσουν 700.000 υπογραφές, δηλαδή το 1,5% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Η λίστα της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών» περιλαμβάνει ακόμη μια νοικοκυρά, έναν λογιστή κι έναν χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος κι ελπίζουν να κατεβάσουν συνολικά 79 υποψηφίους.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λίστα που αντιπροσωπεύει τους πολίτες και δείχνει ότι εξ’ αρχής είμαστε ανεξάρτητη και μη κηδεμονευόμενοι», είπε ο εκπρόσωπός τους Χαϊκ Σαχινιάν στο BFMTV.

Κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα μέχρι την παράταξη της Μαρίν Λεπέν ελπίζουν να προσελκύσουν ψήφους διαμαρτυρίας από τα «Κίτρινα Γιλέκα» στις ευρωεκλογές. Τον περασμένο μήνα -πριν ανακοινώσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» ότι θα κατεβάσουν λίστα υποψηφίων- 13% των ερωτηθέντων είχαν πει ότι θα ψήφιζαν εκπροσώπους του κινήματος στην αναμέτρηση του Μαϊου.