Κομισιόν για Brexit: Χωρίς backstop ξεχάστε τη συμφωνία

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει μια συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρόβλεψη για ένα «δίχτυ ασφαλείας», το λεγόμενο backstop, το οποίο στοχεύει στο να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο στην ιρλανδική νήσο.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας για τη στρατηγική αναφορικά με το Brexit (Brexit Steering Group), επιχείρησε να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες στο Λονδίνο ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα χρονικό περιθώριο στη δέσμευση για αποτροπή συνόρων στην ιρλανδική νήσο.

Η ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκι Φέρχοφσταντ, «επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης είναι δίκαιη και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Αυτό ισχύει κυρίως για το backstop … χωρίς ένα τέτοιο backstop-εγγύηση ‘παντός καιρού’, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία αποχώρησης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του στην όποια τελική συμφωνία καταλήξουν οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο για το Brexit.

Ενώ η Βρετανία συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν απρόσκοπτα σύνορα και καμία ανάγκη για παρεμβατικούς ελέγχους σε προϊόντα στα ιρλανδικά σύνορα, η ιρλανδική κυβέρνηση, με τη στήριξη της υπόλοιπης ΕΕ, θέλει μια πολιτική ασφαλείας στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να συμφωνηθούν οι ειδικές τελωνειακές και εμπορικές ρυθμίσεις για την περίοδο μετά το Brexit.

«Η ΕΕ παραμένει ξεκάθαρη, σταθερή και ενωμένη σε αυτό ακόμα κι αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το backstop», ανέφερε η ανακοίνωση του Brexit Steering Group.

Οι βρετανοί βουλευτές που στηρίζουν την εκστρατεία People’s Vote εγκατέλειψαν τα σχέδια κατάθεσης τροπολογίας υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αντ ‘αυτού, θα ρίξουν το βάρος τους σε μια σειρά από άλλες κινήσεις, ώστε να αποφευχθεί η μη διαπραγμάτευση του Brexit.

Παραδέχθηκαν επίσης ότι είχαν ελάχιστες πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα χωρίς την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος.